Београд: Студенти протестовали против пресуда из Хага

Више хиљада студента Универзитета у Београду и још неколико градова протестовало је данас испред Скупштине Србије због ослобађајућих пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и бившем команданту Ослободилачке војске Косова Рамушу Харадинају. Представници студената предали су председнику републичког парламенту Небојши Стефановићу петицију којом захтевају сазивање ванредне седнице скупштине на којој би била […]

уторак, децембар 4, 2012 / 16:08

Више хиљада студента Универзитета у Београду и још неколико градова протестовало је данас испред Скупштине Србије због ослобађајућих пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и бившем команданту Ослободилачке војске Косова Рамушу Харадинају.

Представници студената предали су председнику републичког парламенту Небојши Стефановићу петицију којом захтевају сазивање ванредне седнице скупштине на којој би била донета Резолуција о осуди пресуда Хашког трибунала, затим да сва радна тела буду више ангажована на побољшању положаја и права Срба у суседним земљама, као и у Хашком трибуналу.

Студенти такође траже подршку породицама оптужених пред Хашким трибуналом и да надлежни државни органи буду више ангажовани на прикупљању доказа против починилаца злочина над Србима на простору бивше Југославије.

Такође се од скупштине захтева да од Владе Србије затражи реализацију студентских захтева.

Окупљеним студентима обратио се професор Срђа Трифковић који је рекао да ће, захваљујући њима који представљају будућност Србије, бити заустављен процес даљег разарања Србије, а да ће Хашки трибунал завршити на „сметлишту историје”.

„Четири месеца колико постоји нова влада ништа се није променило у односу према Хашком трибуналу. Захвални смо Хагу што је овим пресудама учинио да се ниједан Србин који није будала, неће више залагати за сарадњу са тим судом”, рекао је Трифковић.

Професор Правног факултета Бранко Ракић је рекао да Хашки суд никад и ником није ни требало да суди, нити да постоји уопште.

„Хашки суд је створен да би се прекрајала историја и представља увреду за све судове. Криминалац не сме да суди другом криминалцу, а камоли поштеном човеку”, казао је Ракић и додао да су савезници Србије у тој борби „истина и част, правда и достојанство”.

Ракић је студентима поручио да не треба да се плаше претњи увођењем виза или смањењем инвестиција, у замену са сарадњу са Хашким судом.

Окупљенима су се обратили и председник „Веритаса” Сава Штрбац, адвокати Тома Фила и Горан Петронијевић.

Због протеста био је обустављен саобраћај у улицама око Дома Народне скупштине.

 

Поред студената више факултета Београдског универзитета, протестовали су и представници универзитета у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Косовској Митровици.

Они су у више колона пешке дошли на протест са својих факултета где су раније окупили. Током њиховог доласка привремено је био обустављан саобраћај у улицама којима су се кретали.

Са студентима Правног факултета на протест је дошао министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Студенти носе транспаренте „Хашки суде докле више”, „Судије треба да суде по закону, а не по налогу”, „Не дамо Косово”, „Свако је невин док се не доказе да је Србин”, „Хаг, право силе, а не сила права”, „Од ваше правде, нема веће неправде”, као и заставе Србије, својих факултета, и универзитета.

Селаковић: Потребно је дићи глас против Хага

Министар правде и државне управе Никола Селаковић данас је на протесту студената због последњих пресуда Хашког трибунала рекао да је потребно дићи глас против тог суда јер ће у противном бити све више и више неправди.

Селаковић је рекао да је на протест дошао као министар правде, бивши студент и радник Правног факултета.

Он је новинараима казао да је на протест дошао и као грађанин кога је заболела неправда која у претходних 10-15 дана доживљава кулминацију.

„Ако не дигнемо глас, доживљаваћемо неправду све више и више. Све више ћемо имати жалби на поступке Хашког трибунала који су вођени против држављана Србије”, рекао је Селаковић.

Министар је рекао да су Срби у Хашком трибуналу осуђени на 1.125 година затвора и да је 96,8 оодсто осуђеника српске националности.

„Ако је циљ Хашког трибунала било помирење онда се то можзе само назвати: помирење Срба са чињеницом да Срби буду главни кривци за све што се дешавало током деведесетих на Балканском полуострву”, казао је Селаковић.

Он је додао да оно што Влада Србије треба и мора да уради јесте да „наше људе који су изручени Хагу третира као своје држављане”.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово је шупља прича, где сте до сад били?
    Где сте били кад су српски националисти протествовали поводом хапшења др Радована Караџића и ти протести су били јадужи у српској историји протеста!?
    Сад машалати против оног за шта су се неки раније залагали, је волеј у мозак?
    Овде се требају јасно именом и презименом прозвати главни кривци, борис тадић, милорад додик и њихови помагачи за националну издају и срамоту хашких пресуда!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *