Бенгази: Један званичник убијен у нападу на амерички конзулат

Званичник америчког Стејт департмента убијен је, а још један најмање је рањен када су припадници наоружане милиције упали у амерички конзулат у источном либијском граду Бенгазију. Вјерује се да је потез милиције инициран филмом који је снимљен у продукцији САД, а у коме се наводно вријеђа пророк Мухамед. Наоружана група људи упала је у конзулат […]

среда, септембар 12, 2012 / 09:52

Званичник америчког Стејт департмента убијен је, а још један најмање је рањен када су припадници наоружане милиције упали у амерички конзулат у источном либијском граду Бенгазију.

Вјерује се да је потез милиције инициран филмом који је снимљен у продукцији САД, а у коме се наводно вријеђа пророк Мухамед.

Наоружана група људи упала је у конзулат у који је бацила више бомби, а затим га запалила.

Обезбјеђење амбасаде је покушало да одговори на напад, али је брзо било савладано.

"Један амерички званичник је погинуо, а други је повријеђен. Друго особље је евакуисано и налази се на сигурном", рекао је замјеник либијског министра унутрашњих послова Ванис ал Шариф Франс пресу.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон потврдила је погибију званичника, рекавши да су "очајни због овог трагичног губитка".

"САД осуђују сваки намјеран покушај вријеђања вјерских осјећања других, али, упркос томе, нема оправдања за овакво насиље", рекла је Клинтонова, коментаришући напад.

Филм, који је изазвао протесте, продуцирао је 52-годишњи амерички држављанин из Калифорније Сам Басил, а промовисао га је један египатски Копт.

Демонстранти сматрају да је филм антиисламски.

Трејлер овог нискобуџетног филма приказан је на "Јутјубу" са арапским преводом.

Демонстранти су у уторак, истим поводом, развалили зидове америчке амбасаде египатској пријестоници Каиру./крај/ддОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *