Басара отвара бањолучки Сајам књиге

Угледни српски књижевник Светислав Басара отвориће 17. међународни сајам књиге у организацији „Гласа“, који почиње 18. септембра у Бањалуци.  Басара ће свечаном бесједом отворити врата за бројне љубитеље писане ријечи који ће доћи да потраже нове књижевне посластице. Ријеч је о аутору више од двадесет књига – романа, збирки приповједака, драма и есеја. Добитник је […]

уторак, септембар 4, 2012 / 10:51

Угледни српски књижевник Светислав Басара отвориће 17. међународни сајам књиге у организацији „Гласа“, који почиње 18. септембра у Бањалуци.

 Басара ће свечаном бесједом отворити врата за бројне љубитеље писане ријечи који ће доћи да потраже нове књижевне посластице. Ријеч је о аутору више од двадесет књига – романа, збирки приповједака, драма и есеја. Добитник је више српских и међународних награда за књижевност, а његов роман "Фама о бициклистима" сматра се једним од најбољих романа друге половине двадесетог вијека у српској књижевности.

За роман "Успон и пад Паркинсове болести" Басара је добио НИН-ову награду за најбољи роман објављен 2006. године. Такође је први добитник награде Фондације "Борислав Пекић".

Драме су му извођене на многим сценама, а књиге превођене на енглески, француски, њемачки, мађарски, бугарски, италијански и македонски језик.

"Гласов" сајам ове године биће одржан под слоганом "Један дан – једна књига, читај да би живио!".

Велика смотра писане ријечи, која ће трајати до 23. септембра, и ове године окупиће издаваче из неколико земаља, који ће представити своја најновија издања.

У дворани "Борик" нове књижевне авантуре представиће издавачке куће "Aлнари", "Лагуна", "Дерета", Завод за уџбенике Источно Сарајево, Завод за уџбенике Београд, који већ годинама излажу на Сајму књиге у Бањалуци.

Осим њих, на "Гласовом" сајму излагаће и "Логос Aрт" из Београда, манастир Свете Јелисавете из Минска, "Каирос" из Сремских Карловаца, "Камелеон" из Панчева, "Сезам" из Зрењанина, "Пчелица" из Чачка, "Библионер" из Бањалуке, "Октоих" из Подгорице, као и неколико издавача из Републике Српске.

На сајму ће бити представљена нова издања, а најбоља остварења добиће традиционалне награде. Имена чланова жирија који ће одлучивати о сајамским наградама још нису позната.

Сви поштоваоци писане ријечи моћи ће да посјете сајам уз симболичну цијену улазнице, која ове године износи једну марку.

Награде

Награда "Моштаница" за издавачки подухват године на 16. међународном сајму књиге "Бањалука 2011" припала је петотомном пројекту "Психодинамичка психијатрија" у издању "Службеног гласника" из Београда. Књигу потписује група аутора, са проф. др Љубомиром Ерићем на челу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *