Барозо: ЕУ мора постати федерација

Предсjедник Европске комисије Жозе Мануел Барозо заложио се у говору пред европским посланицима за јачање федералне компоненте уније и најавио измjене Лисабонског споразума. „Европа се налази у дубокој политичкој, економској и друштвеној кризи, која је истовремено и криза повjерења”, констатовао је Барозо у програмском говору на пленарној сjедници Европског парламента у Стразбуру. Он је упозорио […]

среда, септембар 12, 2012 / 13:29

Предсjедник Европске комисије Жозе Мануел Барозо заложио се у говору пред европским посланицима за јачање федералне компоненте уније и најавио измjене Лисабонског споразума.

„Европа се налази у дубокој политичкој, економској и друштвеној кризи, која је истовремено и криза повjерења”, констатовао је Барозо у програмском говору на пленарној сjедници Европског парламента у Стразбуру.

Он је упозорио да ниједна европска држава, ма како велика била, не може сама да се такмичи са силама као што су Сједињене Државе и Кина, и да зато морају остати заједно.

„Кад је брод у олуји, од посаде се тражи апсолутна лојалност”, рекао је Барозо, чији је 45-петоминутни говор често био прекидан аплаузима.

Предсjедник се заложио за довршење економске и монетарне уније као првом кораку ка банкарској унији, као и за даље кораке ка трансформацији ЕУ у европску федерацију.

„Градићемо федерацију националних држава, а не супердржаву”, рекао је Барозо, уз напомену да се то не може извести без промjене Лисабонског споразума.

„Неке кораке можемо предузети и у оквиру постојећег споразума, али посао не можемо завршити без новог споразума”, упозорио је Барозо, и најавио да ће Комисија прије сљедећих европских избора, заказаних за 2014. годину, предложити нацрт новог споразума.

Он је упозорио на растућу опасност од национализма и популизма који се, како је рекао, хране текућом економском и политичком кризом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *