Барозо: ЕУ ће помоћи Србији и БиХ

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је касно синоћ након неформалног самита европских лидера у Бриселу да ће ЕУ помоћи Србији и Босни и Херцеговини да преброде посљедице поплава.  "Комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана", рекао је Барозо новинарима после радне вечере 28 шефова држава и влада […]

среда, мај 28, 2014 / 11:52

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је касно синоћ након неформалног самита европских лидера у Бриселу да ће ЕУ помоћи Србији и Босни и Херцеговини да преброде посљедице поплава.

 "Комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана", рекао је Барозо новинарима после радне вечере 28 шефова држава и влада земаља чланица ЕУ.

Подсјетио је да је ЕУ одмах након првих захтјева за помоћ из Србије и БиХ послала стручњаке, чамце и хеликоптере да помогне угроженом становништву.

"Сем тога, имамо и средства из фонда солидарности, којима Србија може да приступи као да је чланица ЕУ", указао је Барозо, додајући да је сада на влади Србије да достави извештаје о штети.

Лидери Европске уније су изразили солидарност с народима Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске који су претрпијели најтеже поплаве за дуже од вијека, и навели да ЕУ пружа помоћ и да ће процјењивати даље потребе.

То је на завршетку засједања саопштио предсједник Европског савета Херман ван Ромпеј који је рекао да су лидери Уније "размотрили ситуација с поплавама на Балкану, а Европска комисија снажно ради на усаглашеном приступу томе тако да опипљиво искаже солидарност".

Европска комисија донијела je раније одлуку да издвоји додатних 65 милиона евра за отклањање посљедица великих поплава које су погодиле Србију и БиХ.

Братушек предложила донаторску конференцију

Премијерка Словеније Аленка Братушек предложила је на неформалном састанку шефова држава чланица ЕУ да се одржи донаторска конференција за помоћ Србији и БиХ које су недавно претрпеле велику штету због поплава.

Братушек је уверена да ће таква конференција бити организована, пренела је словеначка агенција СТА.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *