Банке: Још нема снијега, али падају каматне стопе

Просјечна номинална каматна стопа на кредите банака у Републици Српској од 1. јануара до 30. септембра ове године мања је за 0,34 одсто, а просјечна ефективна каматна стопа биљежи пад за 0,68 процентних поена у односу на просјечне стопе у прошлој години. Пад каматних стопа на кредите до 30. септембра евидентан је и код јединица […]

петак, децембар 28, 2012 / 10:48

Просјечна номинална каматна стопа на кредите банака у Републици Српској од 1. јануара до 30. септембра ове године мања је за 0,34 одсто, а просјечна ефективна каматна стопа биљежи пад за 0,68 процентних поена у односу на просјечне стопе у прошлој години.

Пад каматних стопа на кредите до 30. септембра евидентан је и код јединица банака из Федерације БиХ које послују у Републици Српској, наводи се у извјештају Агенције за банкарство Српске.

Просјечна номинална каматна стопа на кредите у овим банкама мања је за 0,65 одсто, а просјечна ефективна каматна стопа мања је за 0,82 одсто у односу на просјечну стопу у прошлој години, али је њихов износ ипак већи од просјечних номиналних и ефективних стопа на кредите банака Српске.

Јединице банака из ФБиХ и даље остварују у просјеку нешто већу каматну маржу од банака Српске, гдје је каматна маржа код банака у Српској 5,67 одсто, а код јединица банака из ФБиХ износи 5,94 процентних поена.

Просјечне пондерисане номиналне и ефективне каматне стопе на кредите по основу прекорачења по рачунима код банака Републике Српске закључно са 30. септембром више су од истих код јединица банака из ФБиХ – номинална за 0,28 одсто, а ефективна за 0,14 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *