Банкарски сектор: У Српској пропада, у Ефбиху рекордно

Влада ФБиХ је прихватила извјештај о раду Агенције за банкарство ФБиХ за 2015. годину у којем се констатира да је банкарски сектор у претходној години остварио рекордну добит од 149 милиона КМ, уз наглашавање да су све банке пословале позитивно те да је кредитна активност повећана за 3,5 посто. Становништво је повећало штедњу, а према […]

понедељак, мај 9, 2016 / 07:12

Влада ФБиХ је прихватила извјештај о раду Агенције за банкарство ФБиХ за 2015. годину у којем се констатира да је банкарски сектор у претходној години остварио рекордну добит од 149 милиона КМ, уз наглашавање да су све банке пословале позитивно те да је кредитна активност повећана за 3,5 посто.

Становништво је повећало штедњу, а према подацима Агенције за статистику грађани Федерације БиХ у банкама чувају 7,2 милијарде КМ док укупни депозити тренутно износе 13,1 милијарду КМ.

Директор Агенције за банкарство ФБиХ Златко Барш истакао је да је финансијски систем у ФБиХ врло стабилан, те да је ријеч о најуспјешнијем и најуређенијем сегменту привреде у БиХ.

Комерцијалне банке у Републици Српској завршиле су протеклу годину са нето губитком од чак 79,1 милион КМ, што је најлошији пословни резултат у протеклих десет година.

Од укупно 9 комерцијалних банака Српској, свака трећа пословала је с губитком, при чему је рекордер Хипо банка која је прошлу годину окончала с минусом од 54,4 милиона марака.

Резултат банака у прошлој години најгори је у посљедњих пет година. Пословање банака драстично је погоршано у односу на 2014. годину, када су оствариле профит од 28,1 милион КМ, а и у односу на 2013. годину када је такођер забиљежен губитак, али ипак далеко мањи него протекле године.

Према анализи Агенције за банкарство РС, узрок овог забрињавајућег резултата треба тражити у паду прихода и расту трошкова банкарског сектора, те драстичном повећењу твз. ризичних кредита, а то су кредити које грађани и правни субјекти не враћају редовно или их пак уопште не враћају.

Приходи свих банака са сједиштем у РС смањени су прошле године у односу на претходну за три процента, на 458,7 милиона КМ. Расходи банака су износили 528 милиона КМ и повећани су за 21 посто у односу на 2014. годину.

Но, главни разлог лоших пословних показатеља банака у РС крије се у порасту тзв. лоших кредита који су на разини цијелог сектора достигли алармантан износ од близу 700 милиона КМ!

Двије године раније, ликвидирана је Бобар банка иза које су остали губици у износу од око 140 милиона КМ, а идентичан сценарио спреман је и за Банку Српске чији се укупни губици процјењују на око 150 милиона КМ.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *