Бањолучки ПМФ: Откуд лиценца брчанским \’\’математичарима\’\’?

Студенти и поједини професори Одсјека за математику и информатику бањалучког Природно-математичког факултета тражиће да се испита рад Интернационалног универзитета у Брчком, који у свом саставу има исти студијски програм. Наиме, према информацијама до којих су дошли студенти диплому професора математике и информатике у Брчком није тешко добити, а у јавности је недавно одјекнула информација да […]

уторак, септембар 11, 2012 / 15:38

Студенти и поједини професори Одсјека за математику и информатику бањалучког Природно-математичког факултета тражиће да се испита рад Интернационалног универзитета у Брчком, који у свом саставу има исти студијски програм.

Наиме, према информацијама до којих су дошли студенти диплому професора математике и информатике у Брчком није тешко добити, а у јавности је недавно одјекнула информација да је један кандидат тај факултет завршио за годину дана. Иако је дипломирао на ДИФ-у, толико му је требало да положи разлику предмета и добије звање професора математике и информатике.

То је изазвало незадовољство бањалучких студената, који ће Антону Касиповићу, министру просвјете и културе РС, ове седмице упутити писмо и замолити га да се позабави споменутим случајем јер су сами студенти и њихови професори, како кажу, немоћни.

Владимир Јовановић, шеф Одсјека за математику и информатику на бањалучком ПМФ-у, потврдио је да је у припреми писмо за Касиповића, а пита се како је брчански Интернационални универзитет уопште могао да добије лиценцу.

"Број предмета који се тичу математике је занемарив и ријеч је о предметима који се изучавају само на вишим годинама студија. Није нам јасно како је тај студијски програм уопште могао да буде лиценциран као Одсјек за математику и информатику са тако мало стручних предмета", казао је Јовановић.

Није нам јасно како је тај студијски програм уопште могао да буде лиценциран, казао Јовановић

Да би проблем био већи, дистрикт уопште нема инспектора за високо образовање, а прва високошколска установа формирана је прије годину дана.

Есед Кадрић, шеф Одјељења за образовање у Влади Брчко дистрикта, каже да се чека измјена Закона о инспекцијама, који ће инспектору за образовање у надлежност дати и високо образовање.

"Сада инспектор може контролисати једино рад основних и средњих школа, а уз измјене закона у његову надлежност долазе и високе школе", казао је он, додавши да, према његовим информацијама, Интернационални универзитет Брчко ускоро мора поднијети захтјев за акредитацију. Иначе, овај универзитет лиценцу за рад има од октобра прошле године.

Велимир Сотировић, ректор Интернационалног универзитета у Брчком, тврди да не постоји ништа спорно у вези с радом ове високошколске установе, као ни њеног Одсјека за математику и информатику.

"Лиценцу за рад је дало Одјељење за образовање дистрикта Брчко. Ко уопште утврђује ниво знања наших и студената математике и информатике Универзитета у Бањалуци? Не знам да ли знате, када је неко давао сагласност на тај план и програм ваљда је знао на шта даје сагласност, који су предмети и шта се ради. Остало је све прича за малу дјецу", казао је Сотировић, истичући да је доктор математике и информатике, те аутор 176 књига.

Бањалучки студенти су посебно кивни јер током четворогодишњег студија на Интернационалном универзитету у Брчком студенти математике и информатике имају укупно седам стручних математичких предмета.

Један се изучава на првој, а осталих шест на четвртој години.

"То је отприлике једнако броју стручних предмета које ми изучавамо на првој години факултета", казао је један од студената ПМФ-а из Бањалуке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *