Бања Лука: Откривен споменик Орловима Грмеча

У бањалучком насељу Чесма данас је откривен споменик за 25 погинулих бораца Другог извиђачко-диверзантског одреда Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске, познатог као „Орлови Грмеча“.  Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су "Орлови Грмеча" уградили животе у најславније странице историје Српске да би она данас постојала. "Зато нас данашње […]

субота, октобар 20, 2012 / 15:59

У бањалучком насељу Чесма данас је откривен споменик за 25 погинулих бораца Другог извиђачко-диверзантског одреда Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске, познатог као „Орлови Грмеча“.

 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су "Орлови Грмеча" уградили животе у најславније странице историје Српске да би она данас постојала.

"Зато нас данашње обиљежавање упозорава да никада не дозволимо да заборав превлада. У времену које долази, не смијемо заборавити храброст ових људи", истакао је Ђокић.

Ђокић је навео да је ова јединица током рата бројала 844 борца, да их је 25 погинуло у отаџбинском рату, а 200 рањено, те подсјетио да су одред и појединци који су му припадали одликовани орденом за храброст.

Он је нагласио да су сви у Српској дужни да брину о путу сваког одреда и јединице Војске Српске, као и да се обиљежава дан страдања бораца, који не смију пасти у заборав.
Ђокић је рекао да је Влада Српске помогла у изградњи овог споменика и додао да ће помоћи и у изради монографије ове јединице и документарног филма о њеном ратном путу, као и о свим другим јединицама и бригадама Војске Српске.

Спомен-обиљежје у бањалучкој Мјесној заједници Чесма за 25 погинулих бораца Другог извиђачко-диверзантског одреда, у саставу Другог крајишког корпуса Војске Српске, открили су Ђокић, командант ове бригаде Миле Шушљик и најмлађе дијете погинулог припадника ове јединице.

Откривању споменика присуствовали су и предсједник Борачке организације Српске Пантелија Ћургуз и свештенство Бањалучке епархије.
Прије тога, у цркви Светог Луке служен је помен за погинуле борце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *