Бања Лука најбоље (не)зна шта је Колосеум побједника

Манифестацијом „Колосеум побједника“ у Бањалуци 07.09. СНСД – Милорад Додик званично је започео кампању за локалне изборе. ДА ЛИ ПОРУКА ГАВРАНОВИЋЕВОГ ПР ТИМА ГЛАСИ ДА У БАЊАЛУЦИ СЛИЈЕДИ БОРБА НА ЖИВОТ И СМРТ!? Пише: Зоран Јанковић  Поред присуства најужег страначког врха и политичких говора примјерених оваквим догађајима стручњаци за односе с јавношћу окупљени у тим […]

уторак, септембар 11, 2012 / 12:57

Манифестацијом „Колосеум побједника“ у Бањалуци 07.09. СНСД – Милорад Додик званично је започео кампању за локалне изборе.

ДА ЛИ ПОРУКА ГАВРАНОВИЋЕВОГ ПР ТИМА ГЛАСИ ДА У БАЊАЛУЦИ СЛИЈЕДИ БОРБА НА ЖИВОТ И СМРТ!?

Пише: Зоран Јанковић

 Поред присуства најужег страначког врха и политичких говора примјерених оваквим догађајима стручњаци за односе с јавношћу окупљени у тим око СНСД-овог кандидата за градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића приредили су перформанс у простору гдје су фотографије свих њихових кандидата инсталирали на конструкције и поређали у приближно елипсасту форму, форму римског Колосеума. Политички евент одржан је унутар ово простора омеђеног великим фотографијама.

БАЊАЛУКА НАЈБОЉЕ (НЕ)ЗНА ШТА ЈЕ КОЛОСЕУМ ПОБЈЕДНИКА!?

Кампања је започела (и биће вођена) под слоганом „Бањалука најбоље зна“ а кључна особа у Гаврановићевом ПР тиму је, како сазнајемо, новинарка Мирјана Кусмук, уредница „Гласа Српске“ и супруга Драгана Давидовића, генералног директора РТРС-а. Кусмукова је, према медијским написима, због учешћа у политичкој кампањи „заледила“ функцију главног и одговорног уредника најстаријег дневног листа РС до повратка са привременог рада на политичкој кампањи.

Иако се ради о људима респектабилног медијског искуства, политичког знања и општег образовања, има мишљења према којима је назив „Колосеум побједника“ страшан политички гаф и један од најозбиљнијих ПР промашаја чак у неколико посљедњих избора и кампања које су их пратиле.

Наиме, Колосеум је једна од најпознатијих римских грађевина саграђена 80. године нове ере као мјесто за одржавање гладијаторских борби. Најбруталније и најкрвавије могуће борбе овдје су се водиле искључиво на живот и на смрт између људи и људи и животиња и људи. Побједнику је припадао живот а пораженом смрт.

Ако се избори за првог човјека и скупштину главног града РС, Бањалуке, представљају симболиком Колосеума неминовно се у први план намећу ријечи: гладијатори, борба, побједник, живот, смрт… које јесу суштина Колосеума; док је елипсаста форма грађевине и исти такав облик постављања фотографија СНСД-ових кандидата ипак само форма. Истина, Колосеум је још и симбол града Рима и римске империје и њене славе и величине.

Да ли се овдје ради о невероватном политичком гафу, незнању, страшном ПР промашају, или намјери Гаврановићевог пропагандног тима да изборе за локалне органе власти у Бањалуци представе као врхунску гладијаторску борбу на живот и смрт гдје побједницима слиједи живот а побијеђенима – смрт!?

На потезу су стручњаци за ПР да дају мишљење о томе да ли је уопште примјерено да се било која изборна кампања назове „Колосеум побједника“ али и Гаврановићеви ПР-овци да објасне јавности „шта је писац желио да каже“ када је овако насловио почетак кампање.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Glavni jugendmomak je biger. Satra se jadnik da mijenjajuci nik stigne da opravdava ono u sta ni on ne vjeruje, da brani neodbrnjivo.
  Asto se tice koloseuma, ne vjerujem da je skucajno izvucen taj termin. Prijetnja silom je i jedan od uzroka da narod cutke podnosi teror. Na sve su spremni. I, na oreoravanje drumova, i na otmice, i na izbacivanje s posla…
  Oteti nekome posao sta je drugo nego oduzeti hranu njemu i njegovoj porodici. Sta je to nego svjesna i namjerna likvidacija.

 2. Нећу о Колосеуму ни о есенесдеу већ о овом тексту.

  Мислим да се аутор Зоран Јанковић представља као новинар и стручњак за односе с јавношћу. У својим текстовима свако мало провуче мало теорије а богами и мало примјера пиаровске праксе.

  Закључак: Неш’се ти леба најест од свог пиара.

 3. Pa promašaj se sastoji u neobrazovanju. Pošteno je priznati da autori ovog piara ne znaju šta je Panteon , koji bi odgovarao namjeri, a ne znaju ni šta je Koloseum, koji najviše, u datom kontekstu, odgovara bacanju ljudske hrane lavovima.B-)

 4. Gospodine Jankoviću

  Ciljna grupa na koju partija djeluje porukom nema pojma niti je zanima šta stvarno predstavlja Koloseum. Ta riječ u običnom govoru ima simbol nečeg “velikog“, daleko od pravog značenja.

  Tako da…

 5. E moj Zorane, kakva je ta tvoja škola u Rogatici kad te nisu naučili da Koloseum uopšte nije poznat kao arena za borbu, jer je takvih bilo hiljade u rimskom carstvu i da su u to vrijeme te stvari bile toliko normale kao i fudbalska utakmica na lokalnom stadionu.

  Koloseum je poznat isključivo po kompleksnosti gradnje, svoijim lukovima i po veoma dobrom sistemu organizacije ulaska i izlaska gledalaca.

  Zato Zorane ne budi novinarčić nego nadji nešto kvalitetno pa piši o tome a ne prosipaj se ovdje samo da bi napao nekoga.

 6. SPINERI VLASTI

  Slučajno sam postdiplomske studije završio u Banjaluci, a dodiplomske u Sarajevu, samo to i dalje nema veze sa bilo čime. To što je moja malenkost rođena u Rogatici ne znači da su mi um ograničili Ljun i Tmor, vidim Vama neke dvije Banjalučke ulice jesu, jer bi da omalovažite nekoga na osnovu mjesta rođenja. Ćelav sam i debeo, možda bi Vam i to mogli biti reperi za omalovažavanje i dikriminaciju! Da, da, da, nisam član nijedne političke partije sad imate osnova i za političku diskriminaciju. Ta Vam je, vidim, najdraža od svih.

  No i dalje ostaje činjenica da jeste arena bilo mnogo ali da je Koloseum jedan-jedini i da je simbol: KRVI, BORBE NA ŽIVOT I SMRT GDJE POBJEDNIKU PRIPADA ŽIVOT A PORAŽENOM – SMRT!

  A Vi i dalje ostajete obični spiner u službi režima.

  Pozdrav, Zoran Janković

 7. Ја сам некако најближе дефиницији колосеума, наравно овог у БЛ
  што написа „јеа“.

  Ciljna grupa na koju partija djeluje porukom nema pojma niti je zanima šta stvarno predstavlja Koloseum. Ta riječ u običnom govoru ima simbol nečeg “velikog“, daleko od pravog značenja.

  Тако је то кад мали умисле да су велики, мишеви умисле да су лавови.
  Оно јес, да су се најели и удебљали,па и мало ојачали, чиме праве само већу штету, али нису порасли, и даље припадају истој врсти.

  Шта ли би било, да су у некој већој држави или милионском граду, којим би ли се терминима тада гађали. Колосеум – хахаха.
  Јадови јадни! Народ вам се сваким даном све више убија, све више дјеце одустаје од школе,отимате од дјечијих уста и инвалида за своје крканлуке и баханалуке…

 8. Треба само да у Google укуцате „Koloseum“.

  Колосеум (Колосеј, изворно: Colosseum), изворно назван „Амфитеатар Флавијеваца“, је амфитеатар у Риму. Име је добио по колосалној скулптури цара Нерона која се налазила испред амфитеатра. У Колосеуму су одржаване гладијаторске борбе, које је могло пратити 50.000 гледалаца. Одржавале су се и борбе са животињама и ретко када борбе с бродовима. У случају пожара Колосеј би се испразнио за 10 минута. Колосеум је 2007. уврштен међу нових 7 светских чуда.

  Унутрашњи слојеви Колосеј
  Градња је започета 72. за време цара Веспазијана, а довршена десетак година касије за време владавине његовог сина Домицијана.
  Саграђен у облику великог ваљкастог тела на елиптичном тлоцрту, са седиштима која се косо спуштају према борилишту – арени. Зидни плашт – омотач волумена – готово је нестао у отворима аркада које га у три ката рашчлањују и кроз које су ходници добивали светлост и ваздух, а биле су украшене целим скулптурама. Чак су и уски делови зида пластички наглашени полу-стубовима, а горњи плашт пиластрима. Имао је 50.000 места за седење (и 10.000 места за стајање), па чак и покретни кров од платна. Био је то величанствени комплекс градитељства и вајарства који је служио бројним спектаклима. Одржаване су и поморске битке с правим бродовима; за те је прилике арена бивала потпуно испуњена водом, а канал за доток воде се још увек налази испод цркве св. Клемента, недалеко Колосеј.

 9. @prva linija

  Ako не знаш ко је „Крабаја“ или Зоран Јанковић, онда си стварно само пред изборе, вјероватно по задатку, посјећујеш овај и сличне форуме…

  ПС. Вјероватно, аутору текста „ниси ни до кољена“.

 10. koloseum (colosseum)
  ogroman amfiteatar u starom Rimu (opseg 524 m, visina 48.5 m), u kojem su se priređivale javne igre, mogao je primiti 40000-50000 gledala, dovršen 80. g. naše ere, danas veličanstvena ruševina; u novije vrijeme ovim se imenom nazivaju velike građevina za javne priredbe.

 11. Karabaja, 11.09.2012. 17:25:54 [49152]

  Карабаја, само ти пиши к’о и до сада… Овaj „српски народни посланик“, што се крије иза енглеских надимака, својим незнањем показују своје право лице!

  Јадно је то и жалосно, кад су спали на овако ниске гране. Умјесто да се боре за сваког грађанина Републике Српске, а они показују своју инфантилну страну, и тону све дубље и дубље.

  Питам се како ће једног дана погледати својим суграђанима у очи? Или ће и они у маниру Чавића и осталих скоројевића, направити хацијенде, и опасати се зидовима?…

 12. чиме се ови људи баве траже сваку грешку снсд-а да је промовишу колосеум је грађевински објекат а шта се у њему дешавало је друга ствар данас га обилазе туристи.

 13. Парада медиокритета за гађење.
  Просвећен човјек само може да се згражава над оваквим парадама медиокритета.
  Бањалучки Колосеум = вашар.

 14. Suština priče je da autor teksta samo agituje protiv nekoga sa netačnim informacijama.

  Koloseum je jedan i jedini i uopšte nije poznat po tome šta se u njemu održavalo, jer je sličnih institucija bilo na hiljade i desetine hiljada, nego po tome koliki napredak čovječanstva predstavlja.

  A molim autora da da arument protiv.

 15. Pitanje za administratora Frontala: Je li smatrate da „Klozetseum“, koloserum…sve adekvatni izrazi za SNSD-ovce“ nije uvrjedljivo, buduci da niste izbrisali komentar kao u nekim slucajevima? Ili brisete samo ako se kritikuje i vrijedja neko s kim ste privatno bliski i u slucajevima kad imate sitnu korist? Hvala!

 16. MARAKANA NE ASOCIRA NA FUDBAL!?!?!?

  Čekajte malo, da otklonimo (eventualne) šumove u komikaciji i da utvrdimo gradivo. Vi tvrdite da „Marakana“ ne asocira na fudbal nego na ……. (molim da umjesto tačkica napišete odgovarajuću riječ).

 17. Ma taj Jankovic, to je onaj stariji gospodin koji tek ulazi u fazu sazrijevnja. Onaj sto ga zovu „malo sofisticiraniji Vaskovic“. I koji je „jedina slobodnomisleca osoba u Rogatici“, isto kao sto je Vaskovic „jedina slobodnomisleca osoba u Banjaluci“ prema procjeni sarajevskih carsijsko-medijskih magnata. Te epitete dobili su kao „priznati borci protiv rezima u RS“. Strucni osvrt na ove Jankoviceve dokumentarne „uratke“ za FTV zahtijevao bi bas dosta vrena i prostora, a ako bi se tu krenulo od gramatike do Jankovicevih stavova, Koloseum bi u odnosu na to ispao bas sitnica. Zato sve to treba preskociti, a zaustaviti se samo na jednoj „sitnici“ u njegovom traktatu „prognanika“ i „bosanskog Ce Gevare“, na onoj cinjenici kad kaze da su ga iz Rogatice protjerali pekari, mljekari i ljudi sa srednjom skolom samo zato sto je on jedini visokoobrazovan medju njima. Pa sta to, „preuceni“ Jankovicu, fali pekarima, mljekarima i onima sa zavrsenom srednjom skolom, bilo da su u Rogatici ili u Njojorku? Poslije takve tvrdnje „preprosvijecenog intelektualca“ nije potrebno otvarati nikakvu raspravu. Valjda je, pametnima, to dovoljno i, poslije toga, sve jasno.

 18. Karabaja

  Не знам стварно зашто Ви расправљате са нама неистомишљеницима,тупавцима,плаћеницима,неукима,тутумуцима…

  Пожељан одговор,за коментаре текстова Зорана Јанковића,је:“Да,госн Јанковићу,апсолутно сте у праву,није битно о чему да говорите.Успут и најпаметнији сте.“

 19. Kad smo vec kod Koloseuma i gladijatora:
  „Proximo: Listen to me. Learn from me. I was not the best because I killed quickly. I was the best because the crowd loved me. Win the crowd and you will win your freedom.“

 20. Marakana bi bila poznata u svijetu po fudbalu kao i stadion Borca iz Banja Luke.
  Suština je da je Marakana simbol najvećeg stadiona u jednom periodu.

  Tako i koloseum nije poznat po igrama nego po kompleksnosti gradnje, lukovima i po veoma dobrom sistemu organizacije ulaska i izlaska gledalaca i da nije bilo toga u svijetu bi bio poznat koliko i Divić-grad.
  A vi neobrazovani sad googlajte da vidite šta je to 🙂

 21. Poprilicno cudan profil taj Jankovic, potezak za definisanje. Ali bogami bih ipak radije tog, kako ga zovete, „malog Vaskovica“ uzeo da mi medijski odradi izbornu kampanju, nego da mi je radi ovaj, Caviceva neoprostiva greska, stvarni Vaskovic. I to, ako nista, zato sto racunam da to „mali“ znaci da je manje zlo od ovoga. Vidim da je analiticniji, studiozniji od „tajnog srebrenickog tenkiste“. Ova spodoba, koji je jedina zamjerka koju imam za mog favorita Cavica, do sada je omanuo bas u svakoj prognozi koju je prezentovao kao lazni politicki analiticar. Pa on je, dobro se sjecam, prognozirao, jos dok je bio pulen FTV-a, da ce Dodik zavrsiti pod nogama razjarene narodne mase u aprilu 2009. godine. A ovaj sve uspjesniji. Ostale njegove vizije ne vrijedi ni spominjati. Za razliku od njega, ovaj Jankovic je bar skolovan. A to sto se ponasa kao „preprosvijetljen“, posljedica je partijskog neclanstva. Samo ga treba malo stranacki uredovati i on ce biti itekako upotrebljiv. Licno cu ga preporuciti gospodinu Cavicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *