Бања Лука: Коалиција се осипа на грађевинском земљишту

Одборници Савеза независних социјалдемократа напустили су сједницу Скупштине Града Бања Лука, која је након тога прекинута. Овај потез је услиједио након што није усвојен приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о грађевинском земљишту. Одборници СНСД напустили су скупштинско засједање јер у усвајању ове одлуке нису имали подршку коалиционих партнера, одборника ДНС, a чак је […]

четвртак, март 14, 2013 / 15:10

Одборници Савеза независних социјалдемократа напустили су сједницу Скупштине Града Бања Лука, која је након тога прекинута.

Овај потез је услиједио након што није усвојен приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о грађевинском земљишту.

Одборници СНСД напустили су скупштинско засједање јер у усвајању ове одлуке нису имали подршку коалиционих партнера, одборника ДНС, a чак је и један одборник СНСД био уздржан, те једaн одборник из редова Социјалистичке Партије.

Представници опозиције тражили су да се приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о градевинском земљишту повуче са дневног реда јер, како су навели, није у складу са четири закона, али је то одбачено.

За повлачење овог приједлога са данашње сједнице гласало је и десет чланова Комисија за просторно уређење у којој се налазе представници свих политичких странака, и владајућих и опозиционих, али је и поред тога он упућен у скупштинску процедуре гдје на крају није усвојен.

За усвајање ове одлуке гласало је 10 одборника СНСД, један одборник из реда националних мањина те два одборника СП.

Одлука није усвојена пошто је против ње гласало 11 одборника опозиције и Ново Грујић из ДНС-а, док је уздржано било пет одборника, три из ДНС-а, али и одборник СНСД-а Душан Чајић те одборник СП-а Милан Милаковић.

Одборници СНСД-а послије тога су напустили скупштинску салу, а с њима су отишли и одборници Социјалистичке партије, те представник националних мањина, па 11 одборника опозиције и четири одборника ДНС-а нису били довољан кворум за наставак сједнице која је аутоматски прекинута.

Опозиција објашњење СНСД-а да су прегласани назива смијешним истичући да осим опозиције и ни коалициони партнери СНСД-а нису хтјели да гласају за одлуку као и један њихов члан.

“Чим су осјетили да им се дрма тло под ногама одборници СНСД-а су се почели понашати као размажено дериште. Они морају да схвате да терет и одговорност власти дијеле са својим коалиционим партнерима и да немају више апсолутну власт”, рекао је Зоран Талић, одборник ПДП.

Рачић: Нема смисла ако не можемо изгласати оно што предложимо

"Став СНСД-а био је да став градоначелника као предлагача треба да добије потребну скупштинску већину из разлога што смо то схватили као покушај уређења до сада недовољно добро дефинисаних односа у граду када је у питању грађевинарство", казао је Душко Рачић, шеф Клуба одборника СНСД-а.

Додао је да њихов став није наишао на већинску подршку осталих партија у Скупштини, па ни на подршку њихових коалиционих партнера ДНС-а. Из тог разлога, навео је Рачић, Клуб одборника СНСД-а, након консултације са градоначелником, одлучио је да њихов даљи рад у скупштини нема смисла уколико СНСД, као највећа одборничка група и политичка партија, не може да издејствује позитивно изгласавање одлука иза којих стоји.

Рачић се нада да ће у наредном периоду надлежни органи ових партија да расправе ово питање и додао да ће одборничка група СНСД-а поштовати закључке до којих они дођу.
Балабан истакао да односе у коалицији и скупштинском раду треба кориговати
На питање да ли ово значи да ће доћи до распада коалиције ДНС-а и СНСД-е, Рачић је рекао да очекује да надлежни органи ових партија, али и СП-а и осталих партија које учествују у политичком животу Бањалуке, расправљају о новонасталој ситуацији.

Балабан: Нису имали ни подршку из своје странке

"Не бих рекао да нису добили подршку коалиционих партнера, они нису имали подршку ни у оквиру свога клуба одборника. Имали су оне који су сматрали другачије од предложеног рјешења и имали су и од коалиционих партнера и опозиције другачија мишљења. Наравно да ово нисам очекивао и нисам задовољан таквом реакцијом, али надам се да ће то добити други епилог и да ће на крају све да штима", рекао је Будимир Балабан (ДНС), предсједник Скупштине града, те додао да нема разлога да се размишља о разлазу у коалицији.

Он је истакао да односе у коалицији и скупштинском раду треба кориговати, како не би долазили у овакве ситуације.

Коментаришући чињеницу да чланови његове партије нису подржали обрађивача који долази из ДНС-а, Балабан је казао да они раде онако како сматрају да је добро за грађане, инвеститоре, али и за град.

Савић-Бањац: Чим нема шефа, не знају шта да раде

– На самом почетку сједнице, тачније на расправи поводом дневног реда, опозиција је захтијевала да се спорна тачка о измјенама и допунама Одлуке о грађевинском земљишту повуче са гласања. Образложени су сви правни аргументи према којима спорна одлука није ваљана, као и сви аргументи због чега ова Одлука има за посљедицу да демотивише ионако малобројне-непостојеће инвестиције у овом граду.
По први пут владајућа коалиција је прегласана, па је то био њихов разлог да напусте сједницу. Другим ријечима-ако свака одлука није наша, не желимо да радимо. Толико о демократији – каже одборник ДП-а, Мирна Савић-Бањац

Она закључује да је јасно свима да позиција у овом скупштинском саставу има много озбиљније опозиционе противнике него до сада, као и да клуб одборника СНСД-а без неког ко ће их окупити и дати им детаљна упутства (градоначелник Гаврановић је данас због болести нажалост био одсутан) није у стању да самостално функционише и наступа.

 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Рачић: “…њихов даљи рад у скупштини нема смисла уколико СНСД, као највећа одборничка група и политичка партија, не може да издејствује позитивно изгласавање одлука иза којих стоји.“

    Да ли је ово демократија коју заступате господо? Значи, ако није како замисле ваши одборници (овај, градоначелник) онда ајмо друштво разлаз, нема рада ни гласања!? У нормалним околностима ово не бих написао, али – свака част одборницима из владајуће коалиције који су заузели свој, а не туђи став! Једноумље никоме није добро донијело, наш народ каже да су човјек и магарац паметнији од самог човјека, па ви господо размислите. Још да Балабан схвати да не мора бити ничија марионета ни послушник, само да стисне петљу и да црвенима каже да не може све бити како они мисле… Браво за опозицију, у БЛ су показали и зубе и снагу! 🙂

  2. Prije godinu dana ili tako – Gavranović, tada predsjednik Skupštine, potpisao je Odluku o građevinskom zemljištu. Sad bi da mijenja, idući na ruku svojim „povjeriocima“ – tajkunima, koji su ga i finarsirali za izbore. Ali, srećom, Balaban – sadašnji predsjenik Skupštine, dobro pamti šta Gavranović – sada gradonačelnik, želi da prelomi preko koljena, na Balabanovu štetu i to mu nije dozvolio i neće mu dozvoliti, dok je on na mjestu predsjednika Skupštine. Dugovi prema sponzorima, pritišću Gavranovića i tjeraju ga da uvali vruć krompir Balabanu, grubo kršeći zakon. Zato je i bio „bolestan“ danas, izbjegavajući suočenje. Prema tome, jasno je sve kao dan: za ono što Gavranović nije bio voljan, nije imao interesa i nije bio spreman da učini, kada je prije godinu-dvije donošena ta Odluka, pokušava iznuditi od Balabana. Kažem vam, jednostavno!

  3. Зоро, кад већ браните Буду и ДНС морате имати у виду да је тај исти Будо за време својих мандата изградио на десетине зграда и заједно са овима учествовао у свим криминалним радњама. Што се њега тиче виче је на Гаврановој него на вашој страни. Чињеница је да се све распада код СНСД-а, а кад би ви из ДНС-а мало боље размислили право вам је вријеме да изађете из тог блата и да заједно са садашњом опозицијом кренете у опозив градоначелника. Што пре схватите боље за вас.

  4. А можда из овог свега исплива и оно што ни ФБИ није могао решити. Како настрада Вукелић? Ко ће га знат’.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *