Бања Лука: Градиће се стадион, и то јавно-приватни

Град Бањалука и фирма „Омниструктуре” из Београда и Москве постигли су договор да ово предузеће уради пројекат за градњу новог стадиона са 30.000 мјеста на Бањалучком пољу, који би коштао 50 милиона евра, пише “Пресс РС”. Стадион до сада није започет због економске кризе, кажу у Градској управи. Према ријечима градоначелника Драгољуба Давидовића, договорено је […]

среда, октобар 3, 2012 / 17:32

Град Бањалука и фирма „Омниструктуре” из Београда и Москве постигли су договор да ово предузеће уради пројекат за градњу новог стадиона са 30.000 мјеста на Бањалучком пољу, који би коштао 50 милиона евра, пише “Пресс РС”.

Стадион до сада није започет због економске кризе, кажу у Градској управи.

Према ријечима градоначелника Драгољуба Давидовића, договорено је да извођачки пројекат, који укључује и изградњу најмодернијег фудбалског стадиона у Бањалуци, уради ова фирма, која је творац и идејног пројекта.

“Ријеч је о заједничком пројекту града и претходне владе Републике Српске из 2009. године. Пројекат није само значајан за Бањалуку, него и за Републику Српску. То би био национални спортски центар, који би користили многи клубови за своје потребе. У међувремену, због економске кризе, није почела израда извођачког пројекта”, каже Давидовић.

Према ријечима надлежних у Административној служби, Градска развојна агенција упутила је јавни позив којим се, путем јавно-приватног партнерства, траже средства за изградњу овог комплекса. На позив се, како каже Давидовић, јавило неколико компанија из Италије, са којима ће бити уговорени прелиминарни састанци. Поред тражења инвеститора, градске власти очекују и подршку Владе Републике Српске.

Према идејном рјешењу пројекта, ради се о централном стадиону капацитета од 30.000 мјеста, два помоћна фудбалска терена од којих ће један имати атлетску стазу, комплекс тениских терена и терене за кошарку и одбојку, а циејли комплекс простираће се на 204.170 квадратних метара. Спортски комплекс биће смјештен на Бањалучком пољу, поред Универзитетског кампуса.

Нова спортска дворана?

Поред градње новог стадиона, Бањалука би, према најавама из Владе Републике Српске, ускоро могла да добије и нову спортску дворану. Ово је на недавно одржаној манифестацији обиљежавања јубилеја 40 година постављања камена-темељца за спортску дворану „Борик” најавила министар омладине и спорта у Влади Републике Српске Нада Тешановић. Она је том приликом истакла да „Влада треба озбиљно да размисли о градњи нове дворане, коју дугујемо Бањалуци” и да су године већ оставиле трага на дворани „Борик”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *