Бања Лука: Апел грађанима да не расипају воду

Због енормног повећања потрошње воде, посебно у сеоском подручју, надлежне службе града Бањалука апеловале су да становништво рационално користи воду како не би дошло до поремећаја у водоснабдијевању. Посебно се апелује да се вода не користи за заливање башта, прање возила и слично, те најављује да ће Комунална полиција обилазити поједине дијелове града. Апел је […]

петак, јул 17, 2015 / 14:58

Због енормног повећања потрошње воде, посебно у сеоском подручју, надлежне службе града Бањалука апеловале су да становништво рационално користи воду како не би дошло до поремећаја у водоснабдијевању.

Посебно се апелује да се вода не користи за заливање башта, прање возила и слично, те најављује да ће Комунална полиција обилазити поједине дијелове града.

Апел је упућен са данашњег састанка у градском Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја којем су, осим представника Одсјека за послове цивилне заштите, присуствовали и представници "Водовода" и Центра за развој и унапређење села.

Начелник Одјељења Зоран Новаковић истакао је да је управо прекомјерна и нерационална потрошња, која је у неким дијеловима града двоструко већа од уобичајене, један од највећих разлога што у појединим сеоским подручјима долази до поремећаја у водоснабдијевању.

Директор "Водовода" Бранка Трнинић каже да је снабдијевање градског подручја уредно, али да је енормно повећана потрошња на изворишту "Суботица" са којег се снабдијевају Шибови и виши дијелови Павловца, због чега се очекује да се домаћинства која користе ту воду понашају рационално.

"Што се тиче виших дијелова Чесме, још јуче је почело одвожење цистерни са водом за тај дио града, а јутрос је цистерна упућена и у Крупу на Врбасу, која ће покривати и дијелове Рекавица и Кола. Једна цистерна биће стационирана у Стричићима и она ће снабдијевати становништво тог дијела сеоског подручја. Обезбијеђене су и дежурне цистерне које ће бити упућиване на терен по потреби", рекла је Трнинићева.

На данашњем састанку процијењено је да, за сада, нема потребе да цистерне са водом за пиће буду постављене у граду, јер постоје јавне чесме на неколико локација које су у функцији.

Чесме се налазе на Булевару цара Душана, на Тргу Крајине, у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића – испред продавнице "ДМ", код дворане "Обилићево", на плажи код Зеленог моста, у Улици Нови сокак, као и на платоу испред Храма Христа Спаситеља.

Јавне чесме су у функцији и на Новом гробљу, те на гробљима Свети Пантелија и у Дракулићу.

Из Цивилне заштите упозоравају и на велику опасност од пожара, а сви који бораве на отвореном требало би да буду опрезни и да обрате пажњу и смање ризик од евентуалног избијања пожара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *