Бан: Израелска блокада Газе подстиче екстремисте

Генерални секретар УН Бан Ки-мун упозорио је Израел да ће наставак дуготрајне блокаде појаса Газе само осудити становништво тог подручја на сиромаштво и да иде на руку екстремистима на Блиском истоку. Обраћајући се Савјету УН за људска права, Бан је такође осудио насумичну ракетну ватру из појаса Газе, који контролише исламистички Хамас, на Израел, и […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 23:08

Генерални секретар УН Бан Ки-мун упозорио је Израел да ће наставак дуготрајне блокаде појаса Газе само осудити становништво тог подручја на сиромаштво и да иде на руку екстремистима на Блиском истоку.

Обраћајући се Савјету УН за људска права, Бан је такође осудио насумичну ракетну ватру из појаса Газе, који контролише исламистички Хамас, на Израел, и озбиљна кршења људских права на тој територији због чега, како је истакао, пати становништво.

„Апелујем на Израел да укине оштра ограничења како би олакшао патње цивила и окончао блокаду”, рекао је Бан, алудирајући на блокаду за коју израелска влада тврди да је мјера за спречавање кријумчарења оружја за хамасовце и припаднике других екстремистичких организација.

„Држање велике и густе популације у непопустљивом сиромаштву није ни у чијем интересу осим најекстремнијих радикала у региону”, казао је Бан.

Сличан апел упутила је и комесар УН за људска права Нави Пилај, позвавши Израел да поштује палестинска и међународна права и напоре да се изгради стабилна палестинска држава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *