Балкански синдром: Јемен пред подјелом

Дванаест година после уједињења, Јемен се поново суочава са захтјевом за подјелом државе на јужни и сјеверни дио. У мају 1990. године Демократска Република Јемен и Арапска Република Јемен одлучили су да се уједине и створена је Република Јемен, а јужни дио државе сада тажи да се поново формирају два Јемена. Сецесионистички Покрет за Јужни […]

уторак, септембар 4, 2012 / 00:00

Дванаест година после уједињења, Јемен се поново суочава са захтјевом за подјелом државе на јужни и сјеверни дио.

У мају 1990. године Демократска Република Јемен и Арапска Република Јемен одлучили су да се уједине и створена је Република Јемен, а јужни дио државе сада тажи да се поново формирају два Јемена.

Сецесионистички Покрет за Јужни Јемен саопштио је да жели одвајање од сјевера на миран начин и тврди да за то има подршку 70 одсто становништва јужног дијела државе, некадашње Демократске Републике Јемен.

У јужном граду Адену је више стотина људи демонстрирало централним улицама тражећи одвајање од сјевера, а прије три дана у јужној покрајини Лахиј више хиљада људи носило је заставе некадашње Демократске Републике Јемен уз скандирање „независност је наш избор”.

Представник за штампу Покрета за Јужни Јемен Низар Хаитем рекао је да они само желе да им буде враћено оно што су некада имали.

„Били смо суверена држава и све што желимо је да обновимо суверенитет”, рекао је Хаитем.

Покрет за Јужни Јемен настао је 2007. године, а број његових присталица знатно је увећан после немира у Јемену који су почели прошле године у оквиру „Арапског пролећа”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *