Бакир похвалио Додика: Искушава Уставни суд и припрема отцјепљење

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине и лидер СДА Бакир Изетбеговић тврди да предсједник Републике Српске Милорад Додик, „изрежираним ударом на Уставни суд“, тестира реакције и отклања препреке за референдум о отцјепљењу тог ентитета, најављеног за 2018. годину.

уторак, јануар 3, 2017 / 20:42

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине и лидер СДА Бакир Изетбеговић тврди да предсједник Републике Српске Милорад Додик, „изрежираним ударом на Уставни суд“, тестира реакције и отклања препреке за референдум о отцјепљењу тог ентитета, најављеног за 2018. годину.

У новогодишњем интервјуу за сарајевски портал „Кликс“, Изетбеговић је, на питање хоће ли пристати на измјене Закона о Уставном суду БиХ, одговорио одрично.

„Не само да нећемо пристати, већ СДА то неће дозволити. Уставни суд БиХ је витални и неодвојиви део укупног Дејтонског уставног аранжмана, централни стуб правног поретка државе. Уставни суд осигурава заштиту суверенитета и територијалног интегритета БиХ, и једини је механизам за отклањање блокада у систему одлучивања и решавања уставно-правних спорова унутар БиХ“, рекао је Изетбеговић.

Он тврди да „није нимало случајно што Милорад Додик покушава да изрежира удар на Уставни суд одмах након одржавања антиуставног референдума“.

„Оно што је циљ јесте тестирање реакција и отклањање препрека реализације Декларације о самосталној РС, усвојене на сабору СНСД-а у априлу 2015, којом се за 2018. најављује расписивање референдума о отцепљењу овог ентитета од Босне и Херцеговине. То је опција која неће, не може и не сме проћи“, оцијенио је Изетбеговић.

Он је казао да су „надлежности, начин одлучивања и састав Уставног суда уставне категорије које се могу мијењати само измјеном Устава БиХ“ и додао да су „под оваквим условима такве промјене неприхватљиве“.

На констатацију новинара да га је Додик назвао „драматичним политичким губитником“, а СДА и њену политику „маргиналном у РС“, Изетбеговић је рекао да „у психологији постоји такозвани одбрамбени механизам пројекције, у склопу којег особа своје перципиране мане приписује другима“.

„У политици се то често ради свесно, а Милорад Додик је школски пример. Њему је свакако циљ да БиХ држи у застоју, а Бошњаке у РС у статусу грађана другог реда и маргиналних фактора. СДА је велика препрека таквој политици, а тренутно не видим драматичнију губитничку причу у босанскохерцеговачкој политици од Додикове, мада многима изгледа да није тако“, навео је Изетбеговић.

 Он је оптужио Додика да је, након што је продао „Телеком Српске“, „потрошио новац, задужио до гуше народ у ентитету у којем суверено влада већ десет година“.

„Сви фондови и јавна предузећа су пред банкротом у РС, урушава се банкарски систем, а просјечна плата и пензија су знатно ниже од оних у Федерацији БиХ. Лако ће Додик са опозицијом, бошњачком политиком и међународном заједницом, али тешко ће са властитим народом када ’догори до ноката‘“, тврди члан Предсједништва БиХ.

О тврдњи Додика да Изетбеговић губи подршку и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, предсједник СДА је одговорио да његови односи с Ердоганом „никада нису били бољи нити интензивнији“.

На питање да ли је у СДА потребан ванредни конгрес и молбу за коментар тога што су четири посланика напустила Клуб СДА у Парламентарној скупштини БиХ, Изетбеговић је рекао „нема никакве потребе нити основа“ за за одржавање ванредног конгреса.

„Односи унутар Клуба СДА у Парламентарној скупштини БиХ су проблематичнији од Конгреса СДА. У тих годину и по дана врх СДА је у контакту с њима. Нико од њих није напустио странку. Ни најављено напуштање клуба није формализовано“, рекао је Изетбеговић.

Он је додао да је „политика СДА створила замајац евроатлантских интеграција“, а снага те странке „веродостојну препреку свима који раде на подели Босне и Херцеговине“, уз тврдњу да „дестабилизација најјаче пробосанске странке значи и дестабилизацију БиХ“.

 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *