Б. Тадић: Ђинђић је хтио подјелу Косова, али му нису дали

Бивши премијер Србије Зоран Ђинђић имао је идеју подјеле Косова, али су против тога биле САД, Русија и Кина, изјавио је бивши предсједник Србије Борис Тадић. "Ђинђић је имао идеју федерализације Косова која би водила до поделе", рекао је Тадић. Он је вечерас за Б92 истакао да су реаговања САД и запада била противне, као […]

понедељак, март 11, 2013 / 21:27

Бивши премијер Србије Зоран Ђинђић имао је идеју подјеле Косова, али су против тога биле САД, Русија и Кина, изјавио је бивши предсједник Србије Борис Тадић.

"Ђинђић је имао идеју федерализације Косова која би водила до поделе", рекао је Тадић.

Он је вечерас за Б92 истакао да су реаговања САД и запада била противне, као и реакције Русије и Кине због њиховог унутрашњег државног суверенитета.

Тадић је оцијенио да је Ђинђић због те идеје био храбар, јер је такво рјешење било неприхватљиво за већину великих земаља, те додао да не значи да се због те идеје Ђинђић одрицао Косова, него је говорио да тражи простор на Косову и Метохији гдје српски народ може сигурно да живи и то је звао "наше Косово".

Он је рекао да ниједан план Србије за Косово није наилазио на подршку Запада зато што у Србији никада није постојао консензус о неком плану за јужну српску покрајину.

Тадић сматра да ни Слободан Милошевић није имао план за Косово и да је могао то питање ријешити када је ишао на преговоре у Дејтон, те да је можда тада Србија могла нешто да добије.

Он је рекао да му није жао што не учествује у Бриселу у разговорима о Кососву, али је истакао да не треба добити датум за преговоре за чланство у ЕУ по сваку цијену.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *