Аутомобилска индустрија: 2012. година Тојоте

Јапанска компанија „Тојота“ ове године ће вратити титулу најбољег произвођача аутомобила на свијету, након пада на треће мјесто 2011. године. Компанија за ову годину предвиђа раст продаје од 22 одсто, односно 9,7 милиона возила продатих у цијелом свијету. Највећи дио тога, око 8,68 милиона, су њени властити модели и возила "лексус", јавио је Би-Би-Си. "Тојота" […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 06:04

Јапанска компанија „Тојота“ ове године ће вратити титулу најбољег произвођача аутомобила на свијету, након пада на треће мјесто 2011. године.

Компанија за ову годину предвиђа раст продаје од 22 одсто, односно 9,7 милиона возила продатих у цијелом свијету. Највећи дио тога, око 8,68 милиона, су њени властити модели и возила "лексус", јавио је Би-Би-Си.

"Тојота" је 2011. године пала испод америчког "Џенерал моторса" и њемачког "Фолксвагена", након што су цунами и земљотрес у Јапану, као и поплаве у Тајланду, негативно утицале на производњу.

"Тојота" је раније имала "круну" највећег произвођача и продавца аутомобила три године узастопно, од 2008. до 2010. године.

Потражња за њиховим аутомобилима пала је и због негативног публицитета након масовног враћања возила из продаје због неисправних дијелова од 2009. године, што је наштетило репутацији ове фирме, која је увијек важила као поуздана.
Осим тога, јачање јена је поткопало конкуренцију "Тојоте".

, у "Тојоти" очекују повећање продаје за даљих два одсто 2013. године и то већином из огранка "Хино", који производи камионе.

Привредни раст фирме базираће се на растућој међународној потражњи, јер "Тојота" очекује велики пад продаје на домаћем тржишту наредне године, након што су у септембру истекле владине субвенбције за продају аутомобила са ниским нивоом емисије гасова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *