Аустрија против увођења евра у све земље ЕУ

Аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф дипломатије Себастијан Курц јединствени су у одбијању предлога Жана Клода Јункера о проширењу еврозоне на све чланице

петак, септембар 15, 2017 / 10:37

„Сматрам тај концепт непромишљеним“, поручио је Керн у изјави аустријском државном радију Ое1.

Он је указао на Мастришке критеријуме и затражио „више Европе“ у привреди, борби против пореских преваза, дампинг цијена рада и социјалних услуга.

„Прије него што све то не буде спроведено проширење еврозоне нема никаквог смисла, јер би се тиме само повећали проблем“, увјерен је Керн.

Он је указао да се видјело шта може да се деси када се приме земље које не испуњавају критеријуме, наводећи као примјер Грчку, која је, према његовим ријечима, само донијела повећање проблема, али не и више европске сарадње.

Курц је, такође, оцијенио да је Грчка примјер како не треба спроводити ширење еврозоне.

„Евро и еврозона су биле и остају за све отворене, али само за оне које испуњавају критеријуме. Све док критеријуми не буду испуњени критеријуми проширење не може да се спроведе. Морамо избјећи да поново будемо у ситуацији као са Грчком. Због тога морамо испунити сва правила, али и потом их се придржавати“, објаснио је он.

И лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе одбацио је Јункеров приједлог додајући да поједине државе чланице ЕУ ни неће да приступе еврозони.

„Очигледно се желе те земље натјерати да уђу у нешто што неће“, критиковао је он уједно назвавши Јункера „централистом који из Брегзита ништа није научио“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *