Аустрија: Да се плати порез на трговину преко интернета

Аустрија планира да опорезује сајтове за онлајн продају попут Амазона и Заланда.

уторак, август 8, 2017 / 16:27

Министар финансија Аустрије Ханс Јерг Шелинг намјерава да опорезује интернет концерне, односно сајтове за онлајн продају попут Амазона, Заланда и друге.

Шелинг, наиме, жели да спријечи интернет концерне да профитирају од „пореских рупа“, док су у земљи сви предузетници, па и они најмањи обухваћени порезом.

С тим у вези развио је план, који треба да створи фер услове за све.

Прва важна тачка плана подразумијева да се сагледа и обухвати укупан промет који остварују интернет концерни, чак и ако немају физички сједиште у Аустрији, али су онлајн присутни.

За то је створен појам „дигитално сједиште“, којим би се могли интернет гиганти могли „уловити“.

Што се тиче трговине преко интернета планирано је да се из земаља изван ЕУ наплаћује ПДВ већ од „првог еура“, што тренутно није случај.

„Ако неко наручи мајицу преко интернета, која кошта 19 еура, он не плаћа ПДВ јер тај порез погађа робу тек од вриједности изнад 22 еура. То је неправедно према домаћој трговини, у којој се ПДВ мора увијек платити и за најмање своте“, објаснио је Шелинг.

Такође је планирано и оштрије дјеловање царине, јер тренутно се провјерава роба тек од вриједности изнад 150 еура, а убудуће би требало да се интернет испоруке царине и код мањих вриједности.

Исто тако, министар жели да се на европском нивоу хармонизује основа за корпоративни порез.

У том смислу каже да би требало повести акцију против земаља са ниским пореским стопама.

„Аустрија жели да предњачи у обухватању интернет гиганата“, поручује Шелинг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *