Аустралијанци се спремају за најдужи лет на свијету

Аустралијски Квантас је представио планове за најдужи директни комерцијални лет у свијету.

недеља, август 27, 2017 / 23:26

 

Овај лет ће, како каже, бити „врхунац глобалне авијације“, након што је објавио да је остварио здрав годишњи нето профит захваљујући снажном домаћем тржишту.

Фирма, која се нада да ће до 2022. године без пресједања летети од Аустралије до Лондона и Њујорка, забележила је мањи годишњи нето профит за 17,2 одсто, у износу од 852 милиона аустралијских долара (673 милиона америчких долара) након рекордних резултата прошле године, извјештава агенција АФП.

Оперативна добит прије опорезивања износила је 1,4 милијарде аустралијских долара у фискалној години завршеној 30. јуна, што је други највећи резултат у историји компаније који одговара прогнозама економиста.

Добри резултати су услиједили након завршетка агресивног трогодишњег процеса реструктурирања, током којег је смањен број радних мјеста и Квантасова флота.

Акције Квантаса су скочиле за 3,10 одсто на 5,98 аустралијских долара на трговању у Сиднеју.

Генерални директор компаније Ален ДЖојс је открио амбициозне планове Квантаса о успостављању директних летова од источне обале Аустралије до Европе, као главни подухват авио-компаније назван „Пројекат Санрајз“.

„Квантас ће поставити изазов и Ербасу и Боингу да до 2022. године испоруче авион који може да обавља редовне директне летове на примјер од Сиднеја до Лондона, од Бризбејна до Париза, од Мелбурна до Њујорка без пресједања и под пуним оптерећењем“, рекао је он.

„То је врхунац глобалног ваздухопловства, то је противотров тиранији просторне удаљености и револуција у ваздушном саобраћају Аустралије“, оцијенио је ДЖојс.

Према његовим ријечима, два произвођача већ раде на авионима који скоро да могу да обаве тај задатак, а ријеч је о летјелицама 777Кс и А350УЛР.

Он је додао да ће директни лет од Сиднеја до Лондона трајати до четири сата, умјесто садашњих нешто више од 24 сата с пресједањима.

Тренутно најдужи директни комерцијални лет има компанија Катар Ервејз на линији Доха-Оукленд, који премошћује раздаљину од 14.535 километара за нешто више од 16 сати.

Дужина Квантасовог планираног лета Сиднеј-Лондон износи око 17.000 километара.

Авио-компанија је објавила да ће коначна дивиденда акционарима износити седам центи по акцији и најавила је откуп властитих акција у износу до 373 милиона аустралијских долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *