Аустралијанци распарчали Србе, оне из Хрватске прозвани Хрвате

Вечерње новости од недеље наводе да у земљама ЕУ данас има нешто више од 670.514 српских држављана, а у Аустралији нешто мање од 74.000.

недеља, август 27, 2017 / 21:06

У оба случаја, тврде српски исељеници, на папиру недостаје велики број сунадорника – на Старом континенту скоро пола милиона, а на Петом скоро 120.000.

Према карти етничке структуре становништва, настале на основу пописа из 2016. године, коју је недавно објавио Биро за статистику Аустралије, Срба данас у Аустралији има 73.901, од којих 53.799 говори српски језик.

Аустралијски Срби, међутим, сматрају да су ти подаци нетачни.

„Наша црква и представници српске дијаспоре сматрају да нас на Петом континенту има најмање 200.000. Показало се, међутим, да нас је званично много мање и то само зато јер је нас Србе држава Аустралија прекрстила у Хрвате и Босанце“, тврди предсjедник српске заједнице у Тасманији Милутин Ивковић.

Према његовим ријечима, државна администрација из Канабере је све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, којих је било око пола милиона, подијелила по новонасталим државама као територији њиховог рођења и поријекла.

„Тако су Срби из Хрватске и БиХ, у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника, постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба“, упозорио је Ивковић.

Како наводе Новости, сличан процес крађе српског националног идентитета дешава се последњих година у земљама Западне Европе, али и Јужне Америке.

На подручју обе Америке на тај начин је „нестало“ бар 100.000 Срба, додаје београдски лист.

Како указује аналитичар из Минхена Миодраг Крцуљ, у земљама ЕУ пописи су показали да данас има 670.514 српских држављана.

С друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, Швајцарској и Норвешкој располажу са „оквирним“ бројем од 1.167.936 грађана.

Недостаје близу пола милиона, односно 497.422 српске особе, примећује београдски лист.

Срби данас живе у 159 држава свијета, али се њихов тачан број не зна јер никада није извршен службени попис.

Једно је извјесно, додају Новости, а то је да су Срби прваци у степену асимилације, односно свјесног губљења националног идентитета и узимања држављанства страних земаља.

„Тај проценат у Америци је већи од 80 одсто. Зато ће Срби у САД нестати као народ у наредних 50 година. Сви ће Срби бити Американци“, процјењује бивши генерални конзул Србије у САД Деско Никитовић.

Чикаго са околином, у коме је Никитовић службовао, имао је средином осамдесетих око 300.000 Срба, а данас их је једва 50.000.

Најживља српска колонија данас у свијету је у Аустралији јер је прилив Срба у ту земљу последњих деценија највећи, а Беч је са око 200.000 регистрованих Срба, тренутно „пријестоница српске дијаспоре“.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *