Астрономи пронашли шећер како лебди у васионском простору

Астрономи са Нилс Бор института у Копенхагену открили су шећер, градивну материју за настанак живих бића, како слободно плута у свемиру, у гасном облаку у близини звијезде која је удаљена 400 свјетлосних година од Земље. Холандски научници до открића су дошли посматрајући звезду "Rho Ophiuch" најновијим телскопом "АЛМОМ", у сјеверном Чилеу. Телескоп има могућност зумирања […]

субота, септембар 1, 2012 / 19:47

Астрономи са Нилс Бор института у Копенхагену открили су шећер, градивну материју за настанак живих бића, како слободно плута у свемиру, у гасном облаку у близини звијезде која је удаљена 400 свјетлосних година од Земље.

Холандски научници до открића су дошли посматрајући звезду "Rho Ophiuch" најновијим телскопом "АЛМОМ", у сјеверном Чилеу. Телескоп има могућност зумирања и проучавања свих детаља новоформираних звијезда.

Ово није први пут да је шећер примјећен у васиони, али је први пут да је његово присуство установљено ван планета. Уочен шећер не би требало повезивати са намирницом коју свакодневно користимо. Ријеч је органском молекулу угљених хидрата, направљеном од угљеника, водоника и кисеоника.

Научници тврде да поменути молекул игра фундаментлну улогу у хемијским реакцијама којима се стварају рибонуклеинске киселине, а такође је и један од најважнијих молекула присутних у живим ћелијама.

– У протопланетарном диску гаса и прашине који окружује младу, новоформирану звијезду, пронашли смо гликолалдехид,, који је прости молекул шећера и један од градивних елемената РНК, изјавио је астрофизичар Јес Јоргенсен, ванредни професор на Нилс Бор институту.

Он је додао да је овај молекул највјероватније настао утицајем радијације младе звезде.

Астрономи су да уз помоћ високе резолуције телескопа анализирали састав прашине и гаса И поред шећера њима уочили и присуство етилен- гликола, етил формата и етанола.

Честице прашине и гаса око звијезде налазе се близу једне до других и заједно могу формирати сложеније молекуле.

– Ово је веома важно јер указује на могућност формирања живота и ван наше планете, додао је Јоргенсен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *