Aсанжов адвокат најављује изненађења

Адвокат Џулијана Асанжа обећао је данас велико изненађење у афери против оснивача „Викиликса“ који је пребјегао у Амбасаду Еквадора у Лондону да би избјегао изручење Стокхолму. Бивши шпански судија Балтазар Гарзон, који је прије неколико дана провео више часова у разговору са својим клијентом, тврди да је одбрана тражила да у Лондон допутује шведски тужилац […]

четвртак, август 23, 2012 / 11:49

Адвокат Џулијана Асанжа обећао је данас велико изненађење у афери против оснивача „Викиликса“ који је пребјегао у Амбасаду Еквадора у Лондону да би избјегао изручење Стокхолму.

Бивши шпански судија Балтазар Гарзон, који је прије неколико дана провео више часова у разговору са својим клијентом, тврди да је одбрана тражила да у Лондон допутује шведски тужилац и да саслуша Асанжа.

"Сматрам да ће то бити веома добро рјешење за оснивача `Викиликса`“, изјавио је судија Гарзон на конференцији у Бризбејну, на истоку Аустралије.

Он је додао да одбрана посједује кључне елементе поводом оптужби.

"Ти елементи биће велико изненађење када буду објављени. Тренутно не можемо да их откријемо, али смо тражили да шведски тужилац узме изјаву од Асанжа“, прецизирао је Гарзон, а преноси „Сиднеј морнинг хералд“.

Британија жели да Џулијана Асанжа изручи Шведској, гдје је он оптужен за сексуалне преступе, а Асанж страхује да би био предат америчким властима, које желе да му суде због објављивања повјерљивих докумената дипломатије САД на "Викиликсу".

Асанж је у јуну ушао у еквадорску Амбасаду у Лондону док је био на условној слободи, у вријеме разматрања шведског захтјева за изручење.

Еквадор је 16. августа одобрио политички азил оснивачу "Викиликса"./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *