Асанж се обратио са балкона: Престаните лов на вјештице

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж данас се са балкона еквадорске амбасаде први пут обратио јавности, након што је у њу пребјегао прије три мјесеца и затражио политички азил. Асанж се захвалио стотинама окупљених који су му пружали подршку, рекавши да су они својим доласком након пријетњи упада у амбасаду привукли пажњу јавности, која би била свједок […]

недеља, август 19, 2012 / 15:58

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж данас се са балкона еквадорске амбасаде први пут обратио јавности, након што је у њу пребјегао прије три мјесеца и затражио политички азил.

Асанж се захвалио стотинама окупљених који су му пружали подршку, рекавши да су они својим доласком након пријетњи упада у амбасаду привукли пажњу јавности, која би била свједок тог чина.

САД и предсједник Барак Обама морају да прекину "лов на вјештице" против Викилкса, поручио Асанж, и захвалио Еквадору и другим јужноамеричким државама које су га подржале.

Оснивач Викиликса је такође апеловао на САД да ослободе Бредлија Менинга, америчког војника који је оптужен да је достављао информације Викиликсу, који чека суђење, иако је затворен дуже од предвиђеног рока.

Ако је Бредли Менинг учинио оно за што је оптужен, онда је он херој и од непроцењиве важности за све нас. Бредли Менинг мора бити ослобођен".

 Асанж је поменуо и Набела Рајаба, бахраинског активисту за људска права, који је био "осуђен на 3 године затвора збој једног твита".

Рајаб је твитовао критичне коментаре о бахраинском премијеру, позивајући га да се повуче. Прије његовог хапшења, Рајаб се појавио као гост на четвртом издању Асанжове емисије на РТ. У интервјуу, он је критиковао америчку инвазију на Ирак, као и америчко одбијање да се предузме акција да се и у Бахреину шири арапско пролеће.

Асанж је такође говорио о Пуси Рајот, које су осуђене на 2 године затвора за због хулиганизма у највећој московској цркви.

"Постоји јединство у угњетавања", рекао је Асанж. "Мора постојати и апсолутно јединство и одлучност у одговору".

Асанжов адвокат: Асанж ће наставити да се бори за истину и правду

Адвокат оснивача "Викиликса" Шпанац Балтазар Гарсон рекао је да је његов клијент захвалан народу и предсједнику Еквадора на политичком азилу, истичући да се увијек борио за правду.

Испред амбасаде окупила се велика група новинара и присталица оснивача "Викиликса" и ишчекује да се Асанж обрати са балкона амбасаде, али се окупљенима, у међувремену, обратио његов адвокат Балтазар Гарсон.

Асанж, који је од јуна ове године у згради амабсаде Еквадора у Лондону, наставиће да се бори за истину и правду, рекао је Гарсон и додао да је овлашћен да предузме "све правне радње" како би заштитио права "Викиликса", преноси Би-Би-Си.

У међувремену, наставља се дипломатски рат између Велике Британије, одлучне да у складу са међународном потјерницом Асанжа изручи Шведској и Еквадора који је одлучан у намјери да га заштити.

Министар спољних послова Велике Британије Вилијем Хејг указао је на могућност уласка на територију амбасаде, према закону донесеном 1987. године, након убиства британске полицајке хицем из либијске амбасаде.

Са друге стране, према Закону о дипломатским и конзуларним представништвима, дипломатски статус може се укинути само под одређеним околностима.

"Нећемо допустити Асанжу да слободно изађе из Британије, јер нема правног темеља да то учинимо. Изручење није повезано с радом на `Викиликсу`, већ са шведском међународном потјерницом и не постоји никаква погодба са САД", рекао је Хејг.

Званичници из Еквадора забринути су због могућности да Асанж из Шведске буде пребачен у САД, јер би му тамо био "угрожен живот".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *