Асанж се неће предати САД

Џулијан Асанж се ипак неће предати Америци, упркос обећању да ће то учинити у замјену за слободу војника Челси Менинг.

четвртак, јануар 19, 2017 / 12:36

Џулијан Асанж се ипак неће предати Америци, упркос обећању да ће то учинити у замјену за слободу војника Челси Менинг.

Иако су адвокати Џулијана Асанжа, оснивача "Викиликса" најприје рекли да ће након што је одлазећи предсједник САД смањио затворску казну трансродном војнику, Асанж вјероватно пристати на изручење, то се неће десити још увијек.

Како је један његов адвокат рекао, Асанж је дао то обећање под условом да Менинг(ова), која је доставиo повјерљива документа о влади САД "Викиликсу" буде одмах ослобођен(а).

Међутим, како ће он(а) из затвора изаћи тек у мају, Асанж је одлучио да остане у амбасади Еквадора у Лондону, гдје се налази још од љета 2012. године.

Челси Менинг, која је рођена као Бредли, осуђена је на 35 година затвора због издаје, а Обама ју је помиловао пред сам крај свог председничког мандата.

Сматра се да је Асанжова погодба у великој мјери утицала на то.

"Асанж је поздравио најаву смањења казне Менинговој и њеног пуштања на слободу у мају, али то није оно што је он тражио. Асанж је тражио да она буде одмах пуштена", рекао је Бери Полак, један од Асанжових адвоката.

Џулијан Асанж је раније наводно напустио амбасаду Еквадора и најавио да ће се ускоро предати САД. Мелинда Тејлор, дио правног тима Асанжа, тада је рекла да ће он остати при свом обећању, не прецизирајући кад би се могао предати. 

Викиликс је на свом Твитер налогу, за који се вјерује да га води Асанж, недавно најавио да ће, ако амерички предсједник Барак Обама помилује Челси Менинг, Асанж заузврат пристати да буде изручен у САД.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *