Асанж можда остане у амбасади годину дана

Џулијан Асанж очекује да ће чекати између шест месеци и годину дана на споразум који ће му омогућити да напусти амбасаду Еквадора у Лондону и нада се да ће Шведска одустати од процеса против њега, изјавио је оснивач „Викиликса”.  Бивши компјутерски хакер налази се у амбасади већ више од два месеца, покушавајући да избегне изручење […]

петак, август 31, 2012 / 14:17

Џулијан Асанж очекује да ће чекати између шест месеци и годину дана на споразум који ће му омогућити да напусти амбасаду Еквадора у Лондону и нада се да ће Шведска одустати од процеса против њега, изјавио је оснивач „Викиликса”.

 Бивши компјутерски хакер налази се у амбасади већ више од два месеца, покушавајући да избегне изручење Шведској која жели да га испита због оптужби за силовање и сексуални напад.

Преговори о Асанжовој судбини настављени су ове недеље, а еквадорска влада верује да ће моћи да постигне споразум са Британијом по коме ће Асанж добити гаранције да неће бити изручен из Шведске у САД, наводи Ројтерс.

Еквадор му је почетком месеца дао азил, уз образложење да дели његов страх да би у САД могао бити оптужен због тога што је „Викиликс” 2010. објавио поверљиву америчку дипломатску преписку.

„Мислим да ће ситуација бити решена дипломатијом. Шведска влада би могла одустати од овог процеса. Верујем да је то највероватнији сценарио. Можда ће после темељне истраге о ономе што се догодило одустати од тог случаја”, рекао је Асанж у изјави за еквадорску ТВ мрежу „Гама”.

„Сматрам да ће то бити решено у наредних шест месеци до годину дана. То је моја процена”, казао је он у интервјуу који је снимљен почетком недеље у амбасади.

Британија тврди да је правно обавезна да изручи Асанжа Шведској и да неће дозволити да 41-годишњи Аустралијанац напусти амбасаду и оде у Еквадор.

Еквадорски министар спољњих послова Рикардо Патињо је, међутим, рекао да је оптимиста и да верује да ће британска влада пристати да Асанжу пружи гаранције да неће бити изручен из Шведске ни у једну трећу земљу.

Еквадор тврди да ће Асанж, ако добије такве гаранције, одбити понуђени азил и предати се шведским тужиоцима.

На питање да ли би под тим условима отпутовао у Шведску, Асанж је избегао директан одговор.

„У неком тренутку, ако би пут био утрт… не би било коректно да будем у затвору (у Шведској) без оптужнице”, одговорио је Асанж.

Он, међутим, није поменуо оптужбе две жене присталице „Викиликса” да их је 2010. године приликом посете Шведској силовао.

Британска претња да ће ући у амбасаду да би ухапсила Асанжа разгневила је еквадорског председника Рафаела Кореу. Али, левичарски лидер је прошлог викенда рекао да је претња касније повучена и да сматра да је тај „несрећни инцидент” завршен.

Потпредседник Еквадора Ленин Морено разговарао је у среду са британским шефом дипломатије Вилијамом Хејгом, али за било какав споразум биће потребно време.

„Имајући у виду став Еквадора о ономе што називају дипломатским азилом и нашу врлу јасну правну позицију, такво решење, за сада, није на видику”, казао је Хејг за Би-Би-Си.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *