Арнаут: Вучуревић није био предмет интересовања Хашког трибунала

Амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут рекао је да су представници канцеларије Хашког трибунала у Београду, са којим је разговарао о хапшењу ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића, обећали да ће од Хага затражити документацију о случају „Дубровник“, којег је ова институција темељно истражила. "Колико се сјећам, за Дубровник су процесуирани неки високи официри бивше ЈНА, […]

субота, април 9, 2011 / 11:06

Амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут рекао је да су представници канцеларије Хашког трибунала у Београду, са којим је разговарао о хапшењу ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића, обећали да ће од Хага затражити документацију о случају „Дубровник“, којег је ова институција темељно истражила.

"Колико се сјећам, за Дубровник су процесуирани неки високи официри бивше ЈНА, попут адмирала Миодрага Јокића и генерала Павла Стругара и Момчила Перишића, али Вучуревић није предмет интересовања Хашког трибунала", рекао је Арнаут за "Прес".

Он је истакао да би то требало да буде обавезујуће за све земље, па и за Хрватску.

Вучуревићев адвокат Светозар Вујачић рекао је за "Глас Српске" да су хашки истражиоци раније утврдили да његов клијент нема везе са гранатирањем Дубровника, за шта га је оптужило хрватско правосуђе.

"Обећано нам је да ћемо добити потребну документацију из Хага, на основу које би Вучуревић одмах био пуштен на слободу. Одлука Хашког трибунала по међународном праву има супрематију, што значи када он одлучи да је Вучуревић крив или није, онда ниједна друга земља о том питању не може више водити кривични поступак", рекао је Вујачић.

Коментаришући захтјев за изручење Вучуревића, који је Хрватска упутила Србији, Вујачић је истакао да Вучуревићу ни у једној варијанти не може бити суђено у Хрватској, јер је за цијели процес надлежан суд по мјесту извршења кривичног дјела, а не по мјесту гдје је наступила посљедица.

"На основу тога за одлучивање о Вучуревићевој евентуалној кривици може бити надлежан само Суд БиХ или Хашки трибунал", рекао је Вујачић.

Вујачић сматра да процес поприма особине политичког, правног и дипломатског скандала и очекује да ће суд у Шапцу одбити захтјев за изручење.

"Вучуревић би могао да буде саслушан у уторак, а надам се да ће до краја идуће седмице он бити слободан човјек", рекао је Вујачић.

Министарство правде Хрватске упутило је јуче српском Министарству правде захтјев за изручење Вучуревића, којег терете за два кривична дјела против човјечности и међународног права на подручју Дубровника између 1991. и 1995. године.

У Министарству правде Србије потврдили су да је захтјев за Вучуревићево изручење из Хрватске стигао, те да је на даље поступање прослијеђен суду у Шапцу, гдје се Вучуревић налази у притвору.

"Суд треба да проведе екстрадициони поступак и утврди да ли су створене претпоставке за изручење", рекли су у Министарству и додали да Вучуревић на првостепено рјешење о евентуалној дозволи за изручење има право жалбе Апелационом суду у Београду и да ће коначну одлуку донијети Министарство правде Србије.

МУП Србије ухапсио је Вучуревића 4. априла на граничном прелазу Каракај између Зворника и Малог Зворника по међународној потјерници коју је за њим расписала Хрватска. Послије хапшења Вучуревића је испитао истражни судија и задржао га у притвору у Шапцу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *