Арапске земље: Не признајемо Израел као јеврејску државу

Арапске земље одбациле су данас на самиту у Кувајту да признају Израел као „јеврејску државу”, што је израелски услов за постизање мировног споразума с Палестинцима. „Потпуно и категорички одбијамо да признамо Израел као јеврејску државу”, наводи се у заједничком саопштењу са самита Арапске лиге у Кувајту. Израелски премијер Бењамин Нетањаху инсистира на томе да арапске […]

среда, март 26, 2014 / 13:19

Арапске земље одбациле су данас на самиту у Кувајту да признају Израел као „јеврејску државу”, што је израелски услов за постизање мировног споразума с Палестинцима.

„Потпуно и категорички одбијамо да признамо Израел као јеврејску државу”, наводи се у заједничком саопштењу са самита Арапске лиге у Кувајту.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху инсистира на томе да арапске земље признају Израел као „јеврејску државу”.

Према његовим ријечима, то је главни израелски услов за постизање мира с Палестинцима. Нетањаху тврди да је корен сукоба арапско непризнавање „јеврејске државе”, а не израелска окупација палестинских територија 1967. године.

На самиту се подсјећа да су арапске државе признале Израел 1993. године и да нови услов није представљен ни Египту и Јордану, арапским земљама потписницама мировног споразума са Израелом.

Арапску лигу чине 22 земље. Сирији је у новембру 2011. године одузето учешће због грађанског рата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *