АНУРС се скућила

Данас је у Бањој Луци свечано отворена зграда Академије наука и умјетности Рапубилике Српске. Отварању је присуствовала, како се то каже, висока делегација званичника Републике Српске и Републике Србије, на челу са предсједником РС, Милорадом Додиком и предсједником Владе Србије, Мирком Цветковићем. Врпцу на степеништу некадашњег Филозофског факултета, око 12.30 часова, пресјекли су предсједник Републике […]

петак, март 18, 2011 / 18:36

Данас је у Бањој Луци свечано отворена зграда Академије наука и умјетности Рапубилике Српске.

Отварању је присуствовала, како се то каже, висока делегација званичника Републике Српске и Републике Србије, на челу са предсједником РС, Милорадом Додиком и предсједником Владе Србије, Мирком Цветковићем.

Врпцу на степеништу некадашњег Филозофског факултета, око 12.30 часова, пресјекли су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник АНУРС, Рајко Кузмановић, свечано отворивши простор гдје ће се, како то пише у брошури АНУРС “развијати научна мисао, његовати умјетност и подстицати културни развој; гдје ће се проучавати значајни проблеми у области науке и умјетности и водити брига да се научни проблеми третирају као значајан стратешки ресурс“.

У свечаној сали зграде од 2.300 метара квадратних простора, чије је реновирање коштало око четири милиона КМ, тамо гдје се некада налазила библиотека факултета, одржана је свечана сједница, коју је бесједом отворио предсједник АНУРС, Рајко Кузмановић.

“Ово није тренутак обичног свакодневног славља у коме се обиљежава завршетак грађевинског посла, већ празник науке и култура и побједа новог схватања и односа према науци, образовању и култури“

Подсјетио је бивши предсједник РС многобројне званице, да АНУРС постоји већ 15 година и да никада није имала адекватне услове за рад. Није пропустио ни да спомене осниваче Академије, од којих већина данас није са нама. Кузмановић се директно захвалио и свом насљеднику у кабинету који се налази у згради поред:

“Ово само по себи доказује колико наша власт истински поима да су наука култура и образовање неодвојиви дио и сама суштина нашег истрајавања на путу прогреса.Зато се захваљујемо Влади РС, њеном првом човјеку, садашњем предсједнику Републике, господину Милораду Додику, што се и лично заложио да Академија добије достојан смјештај“.

Од досадашњих активности Академије, Кузмановић је навео 27 организованих скупова и открио научне пројекте на којима Академија ради, међу којима се издвајају Енциклопедија РС, Енергетски потенцијал вјетра РС и Репродуктивно здравље у РС.

Након главног акаемика Српске, говорили су предсједник Додик, па премијер Џомбић, који је уручио златну плакету Рајку КУзмановићу и похвалио министра Ан тона Касиповића, а присутни су чули и говор предсједника САНУ Николе Хајдина и академика Милорада ЕКмечића

Предсједник Шпанске краљевске академије Хаиме Гил Алуха именован је у иностраног члана Академије наука и умјетности РС, а треба издвојити присуство још једне српске академије, Црногорске академије наука и умјетности,тачније њеног предсједника Момира Ђуровић, затим потпредсједника Чешке академије наука и умјетности Јарослава Панека. потпредсједника Руске академије наука и умјетности, Александра Никипелова.

Зграда Академије у Улици бана Лазаревића датира из 1936. године, а до сада је три пута обнављана. У овој згради, до сада, било је сједиште бројних, првенствено образовних установа, међу којима Педагошке академије и Филозофског факултета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *