AНУРС: Научни скуп о двадесетогодишњици РС

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић отвориће у понедјељак, 17. септембра, у Бањалуци дводневни научни скуп о теми „Република Српска – 20 година развоја /достигнућа, изазови и перспективе/“. Циљ скупа јесте да се са научног аспекта свеобухватно анализира динамика развоја Републике Српске, њена достигнућа у двадесетогодишњем периоду, као и перспективе њеног […]

петак, септембар 14, 2012 / 10:14

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић отвориће у понедјељак, 17. септембра, у Бањалуци дводневни научни скуп о теми „Република Српска – 20 година развоја /достигнућа, изазови и перспективе/“.

Циљ скупа јесте да се са научног аспекта свеобухватно анализира динамика развоја Републике Српске, њена достигнућа у двадесетогодишњем периоду, као и перспективе њеног свеукупног развоја, а посебно у погледу статусне и уставне позиције дефинисане Дејтонским мировним споразумом и Анексом четири.

Посебан акценат биће на сагледавању будућег политичког и правног развоја Републике Српске, у оквиру постојећег уставно-правног поретка БиХ.

У току дводневног рада скупа биће изложено више од 60 реферата у оквиру четири тематске области – Дејтонски мировни уговор и Република Српска, друштвено-правни развој Српске, друштвено-економски и привредни развој Републике Српске, те друштвене дјелатности – достигнућа и стратегије развоја.

АНУРС планира да објави посебан зборник радова у којем ће бити реферати са овог скупа.

Осим чланова АНУРС-а, на скупу ће активно учествовати и представници Српске академије наука и уметности, Руске академије наука, Бугарске академија наука, Црногорске академије наука и умјетности, познати научници из Републике Српске и БиХ, као и других земаља, те амбасадори Србије, Русије, Шпаније, Бугарске, Црне Горе и други представници међународне заједнице у БиХ.

Научни скуп "Република Српска 20 година развоја /достигнућа, изазови и перспективе/" АНУРС организује под генералним покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а поводом обиљежавања 20 година успјешног развоја Републике Српске.

Скуп ће бити одржан 17. и 18. септембра у Бањалуци у Великој сали Академије, са почетком у 9.00 часова.

Медијски покровитељ скупа је Радио-телевизија Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Након мог јучерашњег пророчанског коментара на ову тему,

  Имајући у виду историјски значај АНУРС-а у ширењу идеје панславенских српских држава,
  Поштујући конвенције о слободи изражавања мисли,
  Уважавајући достигнућа свеобухватног развоја 98999 српских држава,
  С намјером промовисања идеје о равноправности полова,

  мислим да је ред да ме дотична институција прогласи својим, у најмању руку, дописним чланом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *