Антититовске карикатуре у СССР: Омаж Балканском касапину

Једини период када је Јосип Броз није приказиван онако како је одговарало слици онога који сједи на обе столице, а свима такво стање привремено одговара, било је након резолуције Информбироа, када га је совјетска штампа разапињала и у ријечи и у слици.

четвртак, март 27, 2014 / 06:15

Балкански касапин кићен је нацистичким свастикама, крвавим флекама и доларима. Но не треба имати илузија, сигурно не због жала ради терора над српским становништвом, прекрштеним у буржоазију, са којима се у крви обрачунавала, или вишеструке сарадње са њемачким окупатором. Били су то уобичајени симболи који су се лијепили на противнике, по истој матрици лијепе оним етикетама за које се очекује да произведу жељени ефекат омразе.

До првих размимоилажења на релацији Београд-Москва долази нарочито по питању Балканске федерације. Стаљин је јавно искритиковао Георгија Димитрова (Бугарска) и оцијенио да је та одлука преурањена. Прва мјера је била та што су Совјети из Југославије повукли своје војне стручњаке под изговором да се према њима није поступало гостољубиво.

У Југославији су се после овога поскидали портрети са ликом Стаљина, а Титови су нестајали у источним земљама. Први сукоби су кренули дописима. Стаљин је написао писмо којим је омаловажавао КПЈ 27. марта 1948. године. ЦК КПЈ је одговорио својим писмом од 13. априла 1948. Стаљин преноси глас да ће се уговорити ново засједање Информбироа које ће расправљати о ситуацији у Југословенском ЦК. Одлучено је да се засједање одржи у Букурешту. Стигло је писмо директно на адресу ЦК КПЈ гдје се њено руководство позива да пошаље своје делегате на ово засједање, а по могућству да и сам Тито дође. Одговор је стигао да се на засједање не иде.

Друго савјетовање Информбироа у Букурешту је одржано од 20. до 28. јуна 1948. у једном краљевском дворцу. На букурештанском заседању Информбироа нису се појавили Владимир Гомулка и Георги Димитров. Румун Георги Деж је поставио неколико неугодних питања на заседању. На крају заседања за говорницом су се појавили Андреј Жданов и Георги Маљенков који су рекли делегатима да они имају поуздане информације да је Тито експонент империјалистичких сила и да му је задатак да разбије јединство КПЈ. На крају је као коначна оцjена засjедања донесена резолуција „О стању у КПЈ“, познатија као Резолуција Информбироа.

У осам поглавља подужег текста Резолуција, у ствари, понавља садржину Стаљинових писама које је ЦК СКП упутио Југословенском ЦК.

Информациони биро је оцијенио да КПЈ спроводи непријатељску политику према Совјетском Савезу, да се линије КПЈ кидају са марксистичког гледишта, да се КПЈ расплињава у беспартијској маси, да се партија разводнила у Народном фронту, да нема критике и самокритике, да Партијом руководе шпијуни и страни плаћеници, да се у Партији не слушају савјети осталих комунистичких партија, да се Партија креће ка буржоаским циљевима. На крају Информбиро позива све здраве елементе вјерне марксизму и лењинизму да смијене дотадашње руководство КПЈ и поставе оне људе који ће прихватити овакве предлоге Информбироа и који ће поставити ствари на своје мјесто.0 КОМЕНТАРА

 1. Нека ми неко каже,шта није истинито представљено(сликом и ријечју)?Морају удбашки,партијашки синови и унуци(не партизански) схватити да је Тито био злочинац као и Павелић,ако не и гори.
  Само је проблем што је то Грузин штампао,који се исто понашао према Русима.Чудо је коминтерна.

 2. ustaše i četnici su stara braća po zločinu nije ni čudno što je Tito za njih najgori.

  A nakon Tita, Srblji su baš dobro prošli.
  Sreća pa se neko smilovao ’95 pa sačuvao RS inače bi do oktobra bio još veći egzodus.

 3. List Proleter, organ CK KPJ, u broju od 28. prosinca 1932. objavljuje da Komunistička partija »pozdravlja ustaški pokret ličkih i dalmatinskih seljaka i stavlja se potpuno na njihovu stranu«. Povjesničari se ne slažu u tome da li je ovdje termin „ustaški“ upotrebljen u općem smislu („ustanik“) ili se radi o eksplicitnoj podršku Pavelićevoj organizaciji. (Petranović I, str. 186.) Sami borbeni hrvatski nacionalisti u to doba nisu za sebe usvojili opći naziv „ustaše“, nego su se nazivali „frankovci“, „hrvatski nacionalisti“, „hrvatski nacionalni borci“, „hrvatski nacionalni revolucionari“.

  Stav Kominterne u to je doba bio da Jugoslaviju, kao umjetnu versajsku tvorevinu, treba razbiti. Komuniste i hrvatske i makedonske nacionaliste približavale su činjenice da su podjednako bili politički revolucionari, te podjednako izvrgnuti žestokom proganjanju šestosiječanjskog monarho-diktatorskog režima.
  Dalje

  “Narodi Jugoslavije su ugroženi od strane besnih britanskih huškača i velokosrpskih nacionalističkih ekstremista. Svojim provokativnim držanjem oni našu državu guraju u rat. Ne dozvolimo ovim neodgovornim imperijalističkim elementima, naročito srbijanskim, da svoje planove sprovode u delo”.

  Dalje

  Do napada Nemačke na Sovjetski Savez, komunisti nisu štampali letke protiv Nemaca, već protiv ”agenata Londona”, u koje su ubrajali ”razne kapitalističke klike, četnike i policajce, neke bedne oficire i druge”.

  Dalje

  U međuvremenu, ugovor o stvaranju Komunističke partije “Nezavisne Države Hrvatske“ potpisali su Pavelićevi ministri Lorković i Budak sa jedne i lideri Komunističke partije Hrvatske Bakarić i Hebrang sa druge strane, 17. aprila 1941.

  Potom je Pavelić potpisao i “dogovor“ o saradnji sa komunistima, što vidimo iz dnevnika njegovog zamenika Slavka Kvaternika, za 22. april 1941:

  “Mile (Budak – prim. aut,) bio ponovo kod mene. Tražio da se ubrza dogovor o suradnji sa komunistima. Poglavnik potpisao dogovor. O tome odmah javljeno Lorkoviću. On je dobio zadatak za suradnju.“

  Aлекс,мом оцу су усташе убиле 6 браће и сестара,мом гуменом 33 члана породице.Иако је партизански одред био на пар км од Јасеновца,никад није извршен ни један напад.Како то да је козарска бригада од смрти Младена Стојановића,која је имала 99% срски састав,за комаданта добила Јосипа Мажара?Како то да су послије 43. стално слати да нападају Жупу(контролисали је четници)?Како,кад их ови никад нису нападали?Како то да је усташка посада из Клашница се увијек склањала,да се може прећи преко моста?Како то да је Јосип Мажар наредио да браћа стрељају свог рођеног брата,кад га је овај питао за те „чудне околности“? Ја нисам као овај Читам књиге,ја стварно читам књиге.

 4. @serbinum

  U kojoj se to arhivi nalazi? Gdje su čvrsti dokazi?
  Moraju postojati dokumenti, fotografije, bilo šta.

  Vjerovatno mrski komunisti spalili.
  Tito i ekipa su bili govna neviđena ali između njega i četničko-ustaške koalicije, živio Tito!

 5. Serbinume, gdje su bili tvoji četalji dok su se jugoslovenski komunisti svih nacionalnosti u Španiji borili protiv hitlerovog nacizma?

  Spremali se da zajedno sa ustašama brane Knin do zadnjeg metka i da sa obilaze zabave koje su organizovali oficiri handžar divizije.

 6. Може мислити ко шта хоће, Броз је био велики Хрват, најспособнији дипломата и државник ових балканских простора, а то што су се Срби на свој полтронско-поданички начин конектовали за једну такву личност, говори нажалост више негативно о нама него о њему.

  По мени најбољу оцјену Броза и његове Југославије, дала је Ведрана Рудан овдје,
  http://www.rudan.info/vratite-mi-jugoslaviju/

  Посебну пажњу треба посветити и добро се замислити на овај пасус:
  Za vrijeme Tita američki predsjednici nisu smjeli u jugoslavenske luke slati svoje ratne brodove, neka ih jugoslavenski robovi peru. U Jugoslaviji nije bilo robova. Za vrijeme Tita američki predsjednik nije tražio da jugoslavenski građani ginu u njegovim ratovima. Za vrijeme Tita mi smo protestirali protiv američkog rata u Vijetnamu i palili američke zastave. Nismo šutjeli onako kako danas šutimo kad utorkom Obama bespilotnim letjelicama ubija djecu u Pakistanu. Za vrijeme Tita američki predsjednik nije bio jugoslavenski predsjednik. Vratite mi Jugoslaviju.

 7. Може се подвући паралела са данашњим временом. Какву подршку будемо давали тако ће нам бити. Копља се ломе преко наших леђа и данас. Чак и да се деси да српски политичари буду давали јавну подршку фашистичкој Америци то наш народ никада неће.

 8. Koliko moraš biti glup, ograničen, neobrazovan, da pomisliš da su prčvarna plemena tipa Srba, Hrvata ili Bošnjaka uopšte bitni. Ukupno petnaestak miliona kretena koji nepovratno izumiru misle da se svijet vrti oko njih, i da su samo oni bitni. Kmeče vijekovima i kolju jedni druge, a toliko su lijeni, sujetni, pogani, ako im nije kriv neko drugo onda je prvi komšija ili brat. Što manje govana to bolje.

 9. Direktiva mobilisanim clanovima KPJ glasi:

  “1. Zadatak svih mobilisanih clanova KPJ je, na prvom mestu, da utice na stvaranje rasula u Jugoslovenskoj vojci, da sire zabunu medju oficirima i vojnicima i ubede ih da je poraz posledica nekompetentnosti oficirskog kadra, sto bi znacio kraj njihovom bilo kakvom autoritetu;

  2. Da se pokupe sve oruzja i ratni materijal napusten u panici i sakriju ga na bezbedna mesta radi kasnije upotebe;

  3. Da pruze svu potrebnu pomoc ustasama i drugim separatistickim organizacijama koje doprinose brzom padu rezima. Posebno treba da podrze crnogorske separatiste ako prihvate antimonarhisticki stav.

  4. Nemacka ce vrlo brzo da slomi jugoslovenski otpor i uz pomoc Italije u Hrvatskoj ce da uspostavi ustaski rezim i slicne separatisticke rezime u drugim delovima zemlje. Komunisti treba da se infiltriraju u sve te nove drzavne organe i obavestajne sluzbe.“

 10. češnjak, 27.03.2014. 11:46:51 [109932]
  Чешњаче,смрдљивко,тачно сам знао ко ће се све јавити,јер сам прозвао удбашко-партијашке синове и унуке,партизан са словом U,ти,….
  Видиш,један ђед ми је једва извукао живу главу у пробоју са Козаре,био је партизан.Други,као један од најписменијих људи тог времена,организатор народног отпора против нациста,такође партизан,а затим велики противник КПЈ,који је 7 година био у кућном притвору.Има га у доста књига.Умро је прије пар година а за њега,“Брозетина“ је због своје политике према Србима,увијек био усташа.И ето,можда баш због њега,толико мрзим комуњаре испраног мозга.

  Ко на брдо ак имало стоји,
  боље види нег онај под брдом.

 11. Bitno je ko si i šta si, kako se zoveš i ko su ti roditelji, stričevi, djedovi. Znaš kako su stari nekada znali pitat: Čiji si ti? Ja se svog porijekla ne stidim. To je pitanje identiteta. Onaj ko ima sumnje ili neko nezadovoljstvo prema svom porijeklo ko mu je kriv. Vrlo je bitno Ko si! A još bitnije Čiji si!

 12. Serbinum, 27.03.2014. 10:15:21 [

  vjerujem sve.. vjerovatno bi pomogli cetnicki odredi (pri proboju na Kozari) ali su im bile vezane ruke. Ruke im vezali komunisti:


  Zapisnik sa sastanka cetnickih jedinica Vrbaske regije (odrzanog 7. juna 1942.) pruzaju neprocjenjiv uvid u cetnicki pogled na situaciju u tom dijelu NDH u to vrijeme. Na sastanku su bili pristuni svi komandanti iz Bosanske Krajine….

  …..Kako se vidi iz zapisnika komandant Marcetic je napravio sporazum sa vlastima NDH…

  Sa cetnicke strane, bilo je jasno da nema namjere da se pomogne partizanima:
  “borbne na Kozari i Grmecu, gdje su koncentrisani partizani , ne treba posmatrati kao borbu protiv Ustasa. Samo treba da radimo na tome da Srbi iz partizana predju na nasu stranu.”….

  Komentari komandria Tesanovica o sporazumu sa vlastima NDH se takodje pojavljuju u zapisniku. On se slozio da je bilo nezgodno sto je do toga doslo jer su “cetnici nakon 10 mjeseci bore priznali NDH”.
  Medjutim, Tesanovic se slozio sa svojim kolegama komandirima da su komunisticke snage prisilile cetnike na to jer “nisu mogli u isto vrijeme voditi rat na dva fronta”.

  Marcetic je rekao da hrvatska strana zeli da se cetnici transformisu u antikomunisticku dobrovoljnu snagu koja bi bila lojalna Pavelicu ali da je to nesto sto oni ne mogu prihvatiti. Na ponudu vlasti Banje Luke da cetnicima isplacuju plate Marcetic je odbio i odgovorio: “Sve sto nam treba od NDH je da dobijemosto vise oruzja i municije.” (http://summit.sfu.ca/item/11254)

  naravno, nisu na svim podrucjima se isto ponasali ali, eto na ovom….

 13. Uvjek sam se pitao, da se Tito skroz podao Staljinu da li bi se Juga raspala po nacionalnom ključu.
  Ili bi sva mržnja medju „bratskim“ narodima bila kanalisana prema Sovjetima?

 14. vojo85, 27.03.2014. 22:41:39 [110036]
  Би Војо сигурно.Жалосно је само то што су Срби и Црногорци(који су једини имали државу),као и тамо Руси,омогућили овим бјелосвјетским слуганима да имају државе,а никад их нису имали.Изузетак је овде ХР(али пре 1000 година)и тамо Литва.А све је крив усташа Тито.
  „Слаба Србија,јака Југославија“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *