Aнтијапански протести у Кини

Око 60 људи окупило се испред јапанске амбасаде у Пекингу због тврдњи Токија да острва у Источном кинеском мору припадају Јапану, на које и Кина полаже право. Протест је обезбјеђивало око 1.000 полицајаца, јавила је агенција АП. У градовима широм Кине током викенда било је протеста, а неки су се завршили пљачком продавница и фабрика. […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 09:19

Око 60 људи окупило се испред јапанске амбасаде у Пекингу због тврдњи Токија да острва у Источном кинеском мору припадају Јапану, на које и Кина полаже право.

Протест је обезбјеђивало око 1.000 полицајаца, јавила је агенција АП.

У градовима широм Кине током викенда било је протеста, а неки су се завршили пљачком продавница и фабрика.

То су највеће антијапанске демонстрације у Кини, од 2005. године.

Јапански произвођач електронских апарата „Панасоник” обуставио је неке своје погоне у Кини, након што су демонстранти напали двије фабрике тог произвођача.

„Панасоник” је саопштио да ће фабрика у граду Ћингдао остати затворена до 18. септембра.

Према наводима медија, компанија „Канон” је такође обуставила рад у три своје кинеске фабрике.

Протести у Кини почели су након што је Јапан саопштио да је постигао договор о куповини спорних острва у Источном кинеском мору од јапанског приватника.

Демонстрације се у већем броју очекују сутра на годишњицу инцидента у Мукдену, познатог и као Манџурски инцидент, када је Јапан искористио експлозију на жељезници, да би извршио инвазију на сјеверну Кину 1931. године.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *