Антић: За БиХ је конфедерација или миран разлаз

Реформа БиХ треба да иде у правцу стварања минималне, али функционалне двочлане или трочлане конфедерације, а ако је такво рјешење немогуће и неприхватљиво за ЕУ, онда је најбоље ићи у миран разлаз, сматра историчар Чедомир Антић. "До тада, важно је да буду успостављени чисти рачуни између БиХ и ентитета од разграничења, преко дугова, до односа […]

субота, август 11, 2012 / 08:46

Реформа БиХ треба да иде у правцу стварања минималне, али функционалне двочлане или трочлане конфедерације, а ако је такво рјешење немогуће и неприхватљиво за ЕУ, онда је најбоље ићи у миран разлаз, сматра историчар Чедомир Антић.

"До тада, важно је да буду успостављени чисти рачуни између БиХ и ентитета од разграничења, преко дугова, до односа према ратним злочинима и жртвама", рекао је за "Глас Српске" Антић који је предсједник Напредног клуба из Београда и директор Андрићевог института у Андрићграду у Вишеграду.

Он је оцијенио да кампања, коју против Републике Српске воде поједине азијске државе, веома утицајни кругови у САД, западној Европи, те у Хрватској и БиХ, има за циљ њено слабљење, а да исламске државе увјере да САД и дио ЕУ не воде антимуслиманску политику.

Антић наводи да учесници у кампањи против Републике Српске у региону имају јасније циљеве – они желе да Српска буде укинута, а мотив су им национализам или у случају ЛДП-а аутошовинизам.

Антић сматра да је логично да Срби у региону координишу своју политику, јер су они једна и недјељива нација ма у колико држава живјели. "Кад може Турска да координише политику са земљама и народима са којима нема много везе, онда можемо и ми у оквирима једне нације. Рекао бих не само да можемо то да чинимо, већ је то и исправно и праведно", каже Антић.

Он је оцијенио да су односи Србије и Републике Српске добри, мада није искориштен пун капацитет специјалних веза.

Према његовим ријечима, потребно је промијенити закон о односима Србије са Србима у региону и дијаспори, дати већи значај српским крајевима који имају највећу политичку самосталност, издвојити више новца за развој културе, просвјете и привреде у тим крајевима и започети интеграцију српског народа Србије, Републике Српске, ФБиХ и Црне Горе.

"Србија треба да се бави крајевима у којима наш народ живи, а не крајевима у којима је живео пре 300 година. Србија губи време борећи се за празан формални суверенитет на Косову и Метохији и молећи за улазак у ЕУ. Она треба да усмери своје циљеве и да води политику достојну модерне европске државе", рекао је Антић.

Он истиче да је пут за добре односе Србије са Републиком Српском поштивање Дејтонског споразума. "Све друго би било лоше или за наше суседе или за наше сународнике", каже Антић.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Tragom toga,onda ce svako selo u dogledno vrijeme traziti odvajanje od rs.
    Naravno mirnim putem,jer kad moze da se formira rs(voljom naroda)tako onda moze i u rs(naravno opet voljom naroda) da se formira jos bezbroj entiteta ili kako god ih zvali i na kraju da se odvoje.
    Samo malo logicno razmisljajte,pa ce te vidjeti gdje to vodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *