Анти-НАТО странке освојиле највише гласова на општим изборима у Финској

Премијер Финске је признао побједу опозиционе Партије центра на општим изборима одржаним у недељу. После пребројавања већине гласова, Центар има 21 одсто подршке, тј. потенцијално 44 мјеста у парламенту. "Изгледа да је Центар побиједио. Честитам", рекао је премијер Александар Стуб, жесток заговорник ЕУ – како извјештава финска РТВ кућа "Иле" (Yle). Међутим, са само 44 […]

понедељак, април 20, 2015 / 08:05

Премијер Финске је признао побједу опозиционе Партије центра на општим изборима одржаним у недељу. После пребројавања већине гласова, Центар има 21 одсто подршке, тј. потенцијално 44 мјеста у парламенту.

"Изгледа да је Центар побиједио. Честитам", рекао је премијер Александар Стуб, жесток заговорник ЕУ – како извјештава финска РТВ кућа "Иле" (Yle).

Међутим, са само 44 мјеста, Центар ће морати да формира владајућу коалицију. "Овај резултат омогућава неколико комбинација за стварање коалиције", рекао је новинарима лидер странке Јуха Сипила.

Центар има неколико потенцијалних савезника, укључујући националистичку Партију Финаца, тренутно другу са 17,6% гласова. Као и Центар, Партија Финаца је против учлањивања Финске у НАТО, с тим да више тежи незавиности и од ЕУ.

Одмах иза ове двије странке је Партија националне коалиције (NCP) са 18,1 одсто. НЦП се једина од четири водеће странке залаже и за чланство у НАТО и блискије односе са ЕУ.

Социјалдемократска партија, на четвртом мјесту са 16,7 одсто гласова, је још један потенцијални члан коалиционе владе. Као и Центар и "Финци", Социјалдемократска партија је против НАТО-а, што је став чак 91 одсто њених чланова.

Од осталих странака учесница на изборима, укључујући Зелене, љевичарску странку шведске мањине Шведску народну партију и Демохришћане, ниједна није добила више од осам одсто гласова. 

 

Извор: RT

За ЋирилизованоМагацин и  СРБИН.ИНФО превео. Александар ЈовановићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *