Анкете које крвни притисак значе

Имали смо неколико предизборних анкета на менију, ево приче о најзанимљивијима од њих. Анкетама на интернету се много тога може замјерити, прије свега могућност да самопрегорним радом активиста испред екрана резултати не одговарају стварном расположењу бирача, али свеједно оне ипак говоре нешто. Тако смо на питање да ли је могуће да кандидат СДС побиједи СНСД […]

среда, септембар 19, 2012 / 09:14

Имали смо неколико предизборних анкета на менију, ево приче о најзанимљивијима од њих.

Анкетама на интернету се много тога може замјерити, прије свега могућност да самопрегорним радом активиста испред екрана резултати не одговарају стварном расположењу бирача, али свеједно оне ипак говоре нешто.

Тако смо на питање да ли је могуће да кандидат СДС побиједи СНСД у његовом неоспорном упоришту у Лакташима, добили изненађујуће резултате:

Да ли ће Жељко Перенчевић успјети да побиједи СНСД у Лакташима?

   ДА

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif62.1%

   НЕ

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif37.9%

Наравно да смо одмах добили критике да се на нашем порталу скупљају искључиво опозициони активисти, који су по принципу – гласамо против, а не за – довели до овог високог процента за Жељка Перенчевића. Но, даља дешавања на нашем анкетном модулу нису баш ишла у прилог овим тврдњама.

Бијељински интернет рат

Посљедњег дана августа ове године, у 19:36 часова, најавили смо да ћемо сутрадан, тачно у подне, искључити анкету на којој су снаге одмјеравали кандидати за (градо)начелника Бијељине. У том тренутку смо дали и тренутни резултат, који је износио 73,8 одсто за Мирослава Миловановића – кандидата СНСД, 25,7 одсто за кандидата из СДС Мићу Мићића, те је 0,5 одсто оних наших посјетилаца који су гласали до тог тренутка, сматрало да ће то бити Дамјан Пајић – Мицин.

Вјероватно је ово алармирало активисте СДС у сајберсвијету, те је резултат до тренутка искључивања промијењен и на крају је износио:

 

Први градоначелник у историји Бијељине биће:

   Мирослав Миловановић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif55.2%

   Мићо Мићић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif44.4%

   Дамјан Пајић – Мицин

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif0.4%

То показује, ако ништа друго, да је борба за градоначелничко мјесто у Бијељини жестока, те да је СНСД из једне аутистичке позиције контролора свих мејнстрим медија у Српској, ипак схватио значај интернета. Можда баш зато што СНСД, за разлику од већине локалних заједница у Српској, у Семберији представља опозицију.

Бања Лука: Врата за републичку власт

По престанку могућности гласања за градоначелника Бијељине, посјетиоци Фронтала су били у прилици да бирају између кандидата за исту функцију у највећем граду Српске. Нема говора да је ова интернет гласачка кутија изазвала највише пажње, управо због значаја главног града на свеукупне политичке токове.

Фронтал је несумњиво опет показао да је најпосјећенији и најцјењенији портал са тежиштем на политичким збивањима, те се поједини текстови на нашем гласилу претварају у својеврсне форуме са више стотина коментара. Нама то, наравно, и више него драго, будући да је овај период један од ријетких када оглашивачи зову нас, а не обратно.

Колико је и овај пут резултат анкете био битан, најбоље показује један од наших корисника, потписан као Dragorad1 и његов коментар испод текста Ко треба да одустане за побједу опозиције: Стевандић или Чавић?. Поћи ћемо од тога да немамо разлога да сумњамо у истраживања и запажања извјесног "господина Драге", без обзира што неко од истог добија е-писмо, а да се при томе кореспонденти не познају. 🙂

Налазе нашег коментатора доносимо само као илустрацију жестине битке за престиж у могућности спиновања јавног мнења, те нисмо вршили никакве интервенције у написано, изузев у то што је писање српског језика на Фронталу обавезно ћирилицом:

ГОСПОДОДО КОМЕНТАТОРИ

Имамо добар и свјеж примјер предизборног инжењерига.
За два сата је разлика промјењена драстично!!!!!!

Ово је мејл гоподина Драге , коге лично не познам али садржај је врло индикативан, и тиче се ове колумне:

Гласао сам за Чаву … оба пута да видим након
Тога резултате и снимим, разлике!

ИЗБОРНА МАШИНА ПРОРАДИЛА..
ОВАЈ ПУТ ЗНА СЕ ЧИЈА И ВИДИТЕ !
Ррезултате машинског гурања !
Што би рекао угледни народни посланик Војо Глигић,
ако лаже крмача не лаже реп!

два пресјека гласања:

АНКЕТА Фронтала 7.09.2012. око 12 часова

Нови градоначелник Бање Луке ће бити
Ненад Стевандић
50.7%
Слободан Гаврановић
36.9%
Драган Чавић
10.4%
Ацо Прелић
1.3%
Милутин Пејић
0.7%

АНКЕТА Фронтала 7.09.2012. око 14 часова

Слободан Гаврановић
49.4%
Ненад Стевандић
40.6%
Драган Чавић
8.4%
Ацо Прелић
1.0%
Милутин Пејић
0.6%
 

Сума сумарум

Нама не остаје ништа друго, већ да пресијечемо стање статистиком која је на исто питање важила јутрос у 08:00 часова:

 

Нови градоначелник Бање Луке ће бити

   Слободан Гаврановић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif51.0%

   Ненад Стевандић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif42.2%

   Драган Чавић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif5.8%

   Ацо Прелић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif0.6%

   Милутин Пејић

http://www.frontal.rs/sajt/slicice/linija_anketa.gif0.4%

Осим челне позиције, и господа Прелић и Пејић су водила жестоку битку за зачеље, те би том информацијом завршили сумирање стања око Фронталових анкета. Уз кориштење прилике да вас позовемо да гласате и за вашег фаворита у изборној трци за најзападнији град у Српској, још једном да јавно нагласимо како се редакција Фронтала ни на који начин не бави резултатима гласања, осим што их на крају пренесе уз коментар.

Наравно да нам наша троипогодишња, мукотрпно стицана репутација, не допушта такве кокошарлуке, али наглашавамо то због армије усијаних глава, којима извјесност тога да ће резултати избора након затварања биралишта бити једини извјесни, у овом тренутку не доноси никакву утјеху и смирење.

 

Поздрав свим вјерним посјетиоцима Фронтала уз наш традиционални поздрав:

ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

 

 0 КОМЕНТАРА

 1. „…жестине битке за престиж у могућности спиновања јавног мнења, те нисмо вршили никакве интервенције у написано…“

  Онда бих ја приупитала Редакцију:
  зашто сте пристали да учествујете у спиновању?

  Нарочито зато што се у посљедњем пасусу чита да је редакцији јасно да се ради о „кокошарлуку“?

  Дакле, ако је редакцији након тоипогодишњег мукотрпног рада и стеченог искуства о политичким анкетама јасно да се све исфингирано – зашто су уопште постављали ову анкету?

 2. У изборима се кандидати боре и за мјеста у својој странци, па буџе причу, те ови су резултати, те ови су. Јасно да у ове три анкете ништа неће бити као у реалности. Ни миловановић, ни перинчевић, ни стевандић. Опозиција има неку шансу у прњавору и теслићу, и на градишку су се наложили али тешко. На западу ништа ново

 3. Предлажем да Ненад Стевандић и Драган Чавић одрже заједничку завршну промоцију, а као „госта са естраде“ позову Милорада Милу Додика. Кад може да пјева по сеоским фештама, може „вала“ и њима двојици на промоцији.

  ПС. Долазак „естрадне звијезде“, обавезно хеликоптером….

 4. @nika
  Мислили смо да је све јасно речено. Интернет анкете, па и ова на нашем порталу, ипак одражавају нешто, а то је опредјељење људи који долазе на одређени портал. Уколико се служе генераторима ИП-адреса, то такође показује њихову жељу да побиједе на изборима.

  Анкете су сегмент нашег рада, који схватамо врло озбиљно, те је њихово предизборно интонирање само један корак ка успоређивању тих истих резултата са оним које ћемо добити након пребројавања гласачких листића.

  Немојте мислити да ћемо то пропустити. B-)

  ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *