Анкета у сарајевској ОШ: Да ли би на рођендан звао другара конститутивног?

Ученици ОШ „Меша Селимовић“ у Сарајеву добили су, благо речено, необичну и прилично бизарну анкету. У анкети која је подијељена ученицима ове основне школе наведена су питања попут: "Која су дјеца најписменија?", "Која дјеца би најбрже научила свирати клавир?", "Кога би позвао на своју рођенданску забаву?", "С ким би волио сједити у аутобусу на екскурзији?", […]

уторак, април 28, 2015 / 14:47

Ученици ОШ „Меша Селимовић“ у Сарајеву добили су, благо речено, необичну и прилично бизарну анкету.

У анкети која је подијељена ученицима ове основне школе наведена су питања попут: "Која су дјеца најписменија?", "Која дјеца би најбрже научила свирати клавир?", "Кога би позвао на своју рођенданску забаву?", "С ким би волио сједити у аутобусу на екскурзији?", "За кога би да ти буде момак/дјевојка?" итд. а понуђени су сљедећи одговори: Бошњаци, Хрвати, Срби, Роми и Нијемци.

Родитељи дјеце која похађају ову основну школу згрожени су овим чином и наводе како је анкету припремила наставница eнглеског језика, самоиницијативно и без знања директора школе подијелила ученицима.

Емина Рамовић, наставница Енглеског језика у овој школи у разговору за Кликс.ба наводи како је ова анкета дио њеног магистарског рада, те како је за њено провођење у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и осталим кантонима добила сагласност Универзитета у Сарајеву и Министарства за образовање Кантона Сарајево.

Појашњава како је у питању анонимна анкета коју су дјеца наводно, уз сагласност родитеља, требала попуњавати на часу одјељенске заједнице.

И иако ова анкета на прву дјелује као да је осмишљена како би што више продубљивала подјеле, разлике, стереотипе, национализам и мржњу, занимало нас је који јој је крајњи циљ и чиме би аутор могла оправдати њену сврху. На упит о томе која је заправо тема анкете и сврха овако конципираних питања, те шта би она требала да докаже, Рамовић није жељела дати одговор.

"Могу вам послати одобрење Факултета и Министарства да видите о чему се ради. Апсолутно ми није јасно и заиста не видим разлог да се око једног магистарског и академског рада прави проблем и вијест", казала је на крају разговора за Кликс.ба Емина Рамовић.

Директор основне школе "Меша Селимовић" је у разговору за Кликс.ба потврдио како није имао увид у садржај анкете, нити је знао о чему се ради.

У фотогалерији погледајте на која питања ученици осмог разреда основне школе требају дати одговоре.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *