Анима БЛ: Звијезда фестивала Прит Парн, у фокусу француска анимација

Француска анимација је у фокусу овогодишњег Међународног фестивала анимираног филма БАЊАЛУКА 2012, који ће се одржати од 23. до 28. октобра у шест градова Босне и Херцеговине, а специјални гост фестивала је естонски аниматор Прит Парн, један од најзначанијих аниматора данашњице. Љубитељи анимације из Бањалуке, Градишке, Мркоњић Града, Сарајева, Требиња, Бијељине и Тузле имаће прилику […]

среда, септембар 5, 2012 / 15:12

Француска анимација је у фокусу овогодишњег Међународног фестивала анимираног филма БАЊАЛУКА 2012, који ће се одржати од 23. до 28. октобра у шест градова Босне и Херцеговине, а специјални гост фестивала је естонски аниматор Прит Парн, један од најзначанијих аниматора данашњице.

Љубитељи анимације из Бањалуке, Градишке, Мркоњић Града, Сарајева, Требиња, Бијељине и Тузле имаће прилику да погледају изузетно богат и разноврсан програм.

Француску анимацију приређује Алекси ино у неколико програмских цјелина: савремена, дјечија, филмске школе и антологија, са више од 40 анимираних филмова.

Звијезда фестивала Прит Парн ће се представити избором својих филмова. Свјетску славу је стекао бројним остварењима. Награђиван је на фестивалима (три пута добирник Гран прија на АНИМАФЕСТУ из Загреба). Заједно са њим гостоваће и Олга Парн која је коауторка на неколико његових посљедњих филмова.

Биће представљен и избор анимираних филмова са познатог фестивала краткометражног филма Клермон Феран по избору Антоан Лопе, са програмом француских анимираних филмова, који су награђивани на бројним свјетским фестивалима, укључујући и Оскаром награђене филмове (Логорама).
У оквиру програма АСИФА биће представљена мексичка анимација за чији је избор задужен Хосе Карлос Гарсија де Летона.

Швајцарски аниматор Жорж Швицгебел, познат по врло комплексној техници анимације (сликање на стаклу), представиће се у оквиру ауторских ретроспектива.

Швицгебел је рођен 1944. у Реконвилијеу, кантон Берн у француском говорном подручју Швајцарске. Године 2002. је награђен Швајцарском филмском наградом за најбољи кратки филм. Његов кратки филм из 2011. “Романса” изабран је за један од пет номинованих филмова за “Жени авордс”. То је копродукција Националног филмског борда Канаде и два швајцарска студија, а 8. марта ове године освојио је награду за најбољи кратки анимирани филм на “Жени авордс”, што је канадски еквивалент за Оскара.

Жири овогодишњег фестивала сачињавају: Марек Скробецки из Пољске, добитник Гран прија на БАЊАЛУКА 2011, Предраг Бјелошевић (БиХ), Магда Дулчић (Хрватска), Жорж Швигебел (Швајцарска) и Алекси Уно (Француска).

Факултет примјењених уметности из Београда представиће се ретроспективним избором студентских анимираних филмова који приређује Растко Ћирић, познати српски аниматор и професор анимације.

Британски аниматор Кевин Франклин, који већ 20 година приређује британске анимиране филмове за свјетске фестивале, за фестивал анимираног филма у Бањалуци приређује два програма изванредних нових британских филмова по називом „Љубав, страх и параноја“.

Директор Арт видео фестивала у Келну Вилфред Агрикола, представиће овај фестивал избором филмова под називом „Најбољи анимирани филмови из Келна“. Програм је приказан у Москви у јулу ове године на фестивалу Линолеум анимације. Филмови представљају продукцију анимираног/експерименталног филма из цијелог свијета снимљених у посљедње четири године.

Поводом педесетогодишњице од додјеле награде Оскар за филм „Сурогат“, биће уприличена изложба посвећена Душку Вукотићу, као и његова ретроспектива филмова. Програм филмова и изложбу приређује Вељко Крулчић, филмски и стрип публициста из Загреба.

Партнертски фестивал из Санкт Петерсбурга, приређује програм руске дјечије анимације, а на фестивалу ће гостовати и позната руска аниматорка Елена Евтејева, ретроспективним избором филмова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *