Аналитичари о кредитима пред изборе: РС се задужује у четвртој брзини

Буџетска ликвидност, због пада прихода од индиректних и директних пореза, у Републици Српској и ове године осигурава се наставком задуживања на тржишту папира од вриједности и кредитима код комерцијалних банака.  У прва три мјесеца, три пута Влада РС посегнула је за емитовањем трезорских записа и најавила за наредни мјесец аукцију обвезница у износу 65 милиона […]

понедељак, март 31, 2014 / 13:30

Буџетска ликвидност, због пада прихода од индиректних и директних пореза, у Републици Српској и ове године осигурава се наставком задуживања на тржишту папира од вриједности и кредитима код комерцијалних банака.

 У прва три мјесеца, три пута Влада РС посегнула је за емитовањем трезорских записа и најавила за наредни мјесец аукцију обвезница у износу 65 милиона марака на период од четири године уз каматну стопу од 4,5 посто на годишњем нивоу, преноси Агенција Анадолија.

Док министар финасија РС Зоран Тегелтија тврди да је само “код нас вијест оваква врста задуживања“, економисти и опозиција упозоравају да "РС дневно економски пропада и да се социјални мир осигурава све већом финансијском дубиозом“.

"Евидентно је да пуњење буџета не иде како је то Влада РС предвидјела, да је буџет РС празан и када је потпуно извјесно да до наставка кредитног аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ) неће доћи, Влада и нема маневарског простора него да се на овакав начин задужује“, истиче у изјави за Агенцију Анадолија (АА) бањолучки економиста Дамир Миљевић.

Према његовим ријечима, оваквим темпом задуживања Влада РС ускоро ће досегнути законом дозвољени ниво унутрашњег дуга од осам посто изворних буџетских прихода на годишњем основу.

"Зато никога не треба чудити да ће, буде ли потребно да се осигура изборна побједа СНСД-а, владајућа странка у РС-у у Народној скупштини изгласати измјене Закона о унутрашњем дугу и тај лимит повећати и до 15 посто од изворних буџетских прихода“, упозорава Миљевић.

Буџетске рупе ће се крпати, додаје он, на све могуће начине без размишљања о посљедицама таквог понашања.

Слободан Поповић, независни посланик у Народној скупштини РС, наглашава да су "само наивни могли вјеровати у шупљу причу Владе о макроекономској стабилности Српске“.

"Ако неко ко води власт, задуживање у дословно четвртој брзини сматра нормалним, онда он ништа не зна о економији. Али, то је посве разумљиво јер власт на све стране шири обећања, а и њих је као и захтјева за већим финансијским издвајањима далеко више него што су реални буџетски приходи“, каже Поповић.

И он, као и Миљевић, наводи да након што је дошло до прекида кредитног аранжмана с ММФ-ом, власт нема другог избора него да се задужује или на тржишту папира од вриједности или код комерцијалних банака, јер новца до избора мора бити.

И Поповић и Миљевић притом се осврћу на најаву предсједника РС Милорада Додика о кредитном аранжману РС са Руском Федерацијом.

"О томе се прича још од октобра, само нико не зна ни када ће кредит бити реализован ни под каквим условима, ни ко ће га дати. И оно што је јасно, да тај новац, и ако дође у РС, неће бити употријебљен за развој привреде него за покривање текуће потрошње или затварање старих задужења новим“, рекао је Миљевић.

Поповић, пак, сумња у то да ће Русија дати новац по повољнијим условима од осталих финансијских институција.

"Да би се очувао социјални мир и тиме настојало добити октобарске изборе, власт неће питати колико то кошта. Ово кажем, јер само наивни могу очекивати да ће Русија Српској дати новац под повољнијим условима од осталих финансијских институција. А нажалост фактура свега тога бит ће испостављена само грађанима“, закључио је Поповић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *