Aмериканци се штитом бране од Кореје, Кинези не вјерују

План САД да прошири напредни систем антиракетне одбране у Азији усмјерен је ка Сјеверној Кореји, а не према Кини, саопштио је амерички Стејт департмент, преноси данас лист Чајна дејли у америчком издању. "Антиракетни штит је креиран против ракетне пријетње из Сјеверне Кореје", поручила је у четвртак портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд, и додала да се […]

субота, август 25, 2012 / 12:19

План САД да прошири напредни систем антиракетне одбране у Азији усмјерен је ка Сјеверној Кореји, а не према Кини, саопштио је амерички Стејт департмент, преноси данас лист Чајна дејли у америчком издању.

"Антиракетни штит је креиран против ракетне пријетње из Сјеверне Кореје", поручила је у четвртак портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд, и додала да се ради о одбрамбеном систему, као и да је Вашингтон о њему обавијестио Пекинг.

Војни стручњаци и у САД и у Кини, међутим, доводе у питање америчке намјере, наводећи да је скупи систем, који је много изнад војних капацитета Пјонгјанга, заправо "усмјерен ка Пекингу".

Кинеска војска такође је позвала САД да руководе питањима антиракетног штита са "великом обазривошћу", и да избјегну да "њихова властита државна безбједност добије приоритет над националном безбједношћу других земаља".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *