Американци пријетњама спријечили свједочење Сноудена пред Бундестагом

У ноћи пред сусрет њемачке премијерке, Ангеле Меркел и предсједника САД, Барака Обаме избила је нова афера. Неименовани „актери” пустили су оптицај документ који је подстакао њемачку владу да блокира свједочење Сноудена пред Бундестагом. Вјеродостојност документа је у међувремену потврђена у кабинету владе у Берлину. Наиме, америчка амбасада у Берлину уручила је њемачкој влади 21. […]

недеља, мај 4, 2014 / 08:55

У ноћи пред сусрет њемачке премијерке, Ангеле Меркел и предсједника САД, Барака Обаме избила је нова афера.

Неименовани „актери” пустили су оптицај документ који је подстакао њемачку владу да блокира свједочење Сноудена пред Бундестагом.

Вјеродостојност документа је у међувремену потврђена у кабинету владе у Берлину. Наиме, америчка амбасада у Берлину уручила је њемачкој влади 21. априла експертизу америчке адвокатске канцеларије „Рубин, Винстон, Диркс, Херис и Кук” коју њемачка влада није наручила, већ јој је, „у најбољој намјери”, уручена од стране представника америчке амбасаде у њемачкој престоници.

На 12 куцаних страна указано је које би посљедице свједочење могло да има по Њемачку, а прије свега по чланове истражне комисије Бундестага.

а) Испитивање Сноудена од стране комисије Бундестага могло биу најблажој оцјени бити схваћено као подстицај на одавање државних тајни САД.

б) Зависно од информација које би Сноуден пружио, САД би могле и оштрије да реагују – да покрену поступак због крађе државног власништва САД, а само испитивање парламентарне истражне комисије да оквалификују као покушај завјере.

ц) У писму се отворено пријети затвором свим њемачким посланицима који би учествовали у испитивању Сноудена – за случај да буду затечени на територији САД, макар то било у оквиру неке званичне посјете: „Њихов имунитет биу складу са међународним правом могао да се поштује у САД, али Америка није дужна да се равна према међународном праву, већ према свом, националном”, истиче се у документу.

д) Већ сам покушај њемачких посланика да уговоре са Сноуденом свједочење пред истражном комисијом Бундестага представља, унајмању руку, договор овршењу криминалне радње. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *