Американци позатварали и авганистанске тинејџере

Америчка војска држи у заточеништву више од 200 авганистанских тинејџера које је заробила у рату у периоду од годину дана, у војном затвору у близини базе Баграм, саопштиле су Сједињене Државе Уједињеним нацијама. У извјештају који шаље сваке четири године канцеларији Уједињених нација у Женеви у којима извјештава о свом поштивању УН-ове Конвенције о људским […]

субота, децембар 8, 2012 / 17:33

Америчка војска држи у заточеништву више од 200 авганистанских тинејџера које је заробила у рату у периоду од годину дана, у војном затвору у близини базе Баграм, саопштиле су Сједињене Државе Уједињеним нацијама.

У извјештају који шаље сваке четири године канцеларији Уједињених нација у Женеви у којима извјештава о свом поштивању УН-ове Конвенције о људским правима, амерички Стеј Департмент описао је заточенике који су у затвору од 2008. године као "непријатељске борце", преноси АП.

Америчка војска држи их у затвору "како би спријечила те борце да се врате на бојно поље", наводи се у извјештају.

Неколицина их је још заточена у затвору у Парвану, који ће бити препуштен афганистанској влади, наводи се у извјештају.

"Многи од њих су ослобођени или су предани авганистанској влади", додаје се.

Већина од малољетних афганистанских затвореника има око 16 година, али њихова доб није утврђивана након заробљавања, наводи се у америчком извјештају.

"Њихова просјечна доб је 16 година. То значи да је крајње вјероватно да су америчке снаге заробиле неке дјечаке старе и до 13 и 14 година", изјавио је Џамил Даквар, директор програма за људска права Америчке уније за грађанске слободе.

"Заступала сам дјецу и до 11 и 12 година старости који су били заточени у Баграму", изјавила је Тина М. Фостер, извршна директорица Мреже за међународну правду, која заступа одрасле и малољетне затворенике у Баграму.

"Доводим у питање бројку од 200 људи јер је на хиљаде заточеника у Парвану. Има дјеце чији родитељи кажу да су били млађи од 18 година у вријеме док су били заробљени и САД не допушта затвореницима или њиховим породицама да оспоравају њихову доб", изјавила је Фостер.

Даквар је такође критиковао дужину казне, годину дана у просјеку, која се наводи у америчком извјештају.

"То је крајње неприхватљиво дугачак период у којима се дјеца у притвору излажу већем ризику од физичког и менталног злостављања, ако им се ускраћује приступ правној заштити загарантовној међународним законима", изјавио је Даквар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *