Американци потврдили: Додик под санкцијама (ВИДЕО)

Стејт Депармент потврдио је вечерас да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције Милораду Додику, предсједнику Републике Српске.

уторак, јануар 17, 2017 / 20:08

Стејт Депармент потврдио је вечерас да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције Милораду Додику, предсједнику Републике Српске.

Саопштила је то, у видео поруци објављеној вечерас, амбасадор САД у БиХ, Морин Кормак:

 

Ова вијест није обрадовала никога у СДС-у, казао је потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

“За Српску демократску странку и за мене лично било које санкције према било коме званичнику су неприхватљиве и не аплаудирамо им, јер су СДС и значајан број чланова странке трпили санкције, неки и по 12 година.

Странка је и даље под једном врстом санкција”, казао је Шаровић и закључио да су санкције уведене СДС-у биле много јаче с обзиром на то да их је увео високи представник за БиХ Педи Ешдаун.

Како су објавили неки медији, санкције против Додика подразумјевају забрану путовања у САД и замрзавање имовине на територији САД и у свим земљама које се буду придружиле санкцијама.

Председник Републике Српске Милорад Додик огласио се раније поводом вијести да су против њега САД увеле санкције, рекавши да не зна да ли је та информација тачна, али и да очекује тако нешто.

"Не знам да ли је информација да сам стављен на америчку црну листу тачна, јер ниједан званични документ још нисам добио. Али тако нешто очекујем", рекао је Додик, пренијеле су Независне новине.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је од Американаца добио информације о санкцијама против предсједника Српске Милорада Додика. Информацију о санкцијама први је објавио лист Информер, затим Блиц, па онда остали медији.

На питање да ли ће се Србија придружити санкцијама с обзиром да су и неке друге земље позване да их примјене, Вучић је одговорио:

"Влада је та која одлучује о томе. Лично не знам како да вам одговорим. Замислите да ми кажемо да Србија замрзава имовину предсјенику РС И да му не дамо да допутује у Београд. То није реално и то се неће догодити", рекао је Вучић.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Ето, Симо Ороз ће сад да се поклопи ушима и неће ништа учинити да свог шефа странке заштити од својих пријатеља. Зато што има амбицију да сједне на Додиково мјесто у странци. Не би ме изненадило и да је саучесник у овом атаку на институцију Српске. Прво га напуцава на Амере, а онда иде по амбасадама и тражи да га смијене, као некад његове непријатеље из СДС-а.

  Наравно да никакве санкције према дужносницима Српске не требају да радују ниједног њеног грађанина, али је битно да према Српској нису уведене санкције. Додик је свјесно ишао контра Амера, ово је очекивао, и као неко ко се представља као бранилац српских интереса и треба да поднесе највећу личну жртву, слично као некада Радован Караџић.

  Међутим, у цијелом контексту је занимљиво понашање Вучића и његових медија. Као да се препао да би Руси преко Додика могли организовати његово смакнуће, слично како су наводно покушали према Мили Ђукановићу. Чини се да Вучић у медијима форсира неку причу о добрим односима, а реално припрема терен за Додикову детронизацију, заједно са западним фактором.

 2. Вучићу,нађи компромисно рјешење!
  Замрзни му имовину и на добош,то је свакако наша имовина,није је он ничим зарадио….,врати паре овом народу, а он ће тако престати долазити тамо ,јер неће бити више разлога.
  Тако ће бити и ВУ(чић)К сит и…е сад око оваца би се дало још раправљати..,

 3. Dodikovo bahaćenje sa SAD diplomatama započelo je sa onim Rafi Gregorijanom. Nastavljeno je i traje i dan danas.

  Istovremeno odlazeća administracija sistemski pravi probleme budućoj administraciji. I ovo je jedan od tih unutarameričkih političkih poteza.

 4. (ne „radi“ mi ćirilica…)

  @ex, što posmatraš američku politiku balkanskim đozlucima? Ta ogromna mašinerija ne djeluje „lično“ i nabrzinu, oni su od Rafija do Kormakove bilježili sve Miloradove minuse, oni imaju vremena, ne žure. A djelovali su sad jer je Mile, finally, i uradio nešto konkretno: raspisao i proveo referendum, usprkos odluci Ustavnog suda BiH.

  Zato ovo nije nikakva brzopletost, hir ili „stvaranje problema“ od strane „odlazeće administracije“ (mogu misliti kako ova sintagma utješno i optimistično zvuči i djeluje nekima…) nego nešto sasvim očekivano (i Dodik je to priznao, kaže: Očekivao sam…), mada ipak iznenađujuće…

 5. @ Осман Ђ.,18.01.2017. 07:46:05

  Nekada sam dijelio tvoje stavove po pitanju ozbiljnosti američke administracije. Nekada je i američka administracije djelovala ozbiljno. To više nije slučaj. Sa jedne strane dugovi i deficiti, sa druge strane nesrećni izbori i nikad kontroverzniji budući predsjednik.

  Sjetićeš se postupka demokratske administracije od onomad – kada je Džordž Buš dolazio u Bijelu Kuću prije 15 godina. Povadili magarci W slovo iz tastatura… stotine i hiljade tastatura uništeno bilo. Buš se tada pozdravljao sa tri podignuta prsta. Ne ona naša tri prsta.

  E ja bih ove aktuelne postupke administracije Baraka Obame stavio u isti koš sa uništavanjem tastatura. Putin im je mudro odgovorio i iskulirao a Tramp ushićeno pozdravio potez Moskve. Prosto odlazeća administracija u SAD zna da pravi dječinje gluposti. Nema tu nikakve ozbiljnosti.

 6. Овај догађај је почетак краја Српске,ко год је био под америчким санкијама најебао се мајке српском народу у Републици Српској.
  Америчке санкције су нешто као висинске припреме за спортисте,када се скину и политичар дође до даха онда уништава сопствени народ немилосрдно.
  Живи примјер је Чава,затим септембарске и мартовске класе БАС партије у које спада и овај из дневника а њихова партија у неким градовима влада вјечно попут Садама Хусеина док је био користан америчкој политици и њеним циљевима.
  Надеље ту је бабо убица из Антина који уништава Србију,четверооки Алек што би сјеко руке балијама некад а данас направи Косове државом са потписом тзв. српске руке итд,итд….
  Укратко Предсједник Републике Српске Милорад Додик уколико одмах не поднесе оставку као одговоран и частан поличар сматрам да добровољно учествује у америчкој игри. и у њега нећу имати ама баш никаквог повјерења.
  Оставка и одлактити САД,вући конце из сјене јер је СНСД моћна и добро организована и на здравим основама постављена странка.
  Ако САД уведе санкције читавој странци то ти требало сматрати непријатељством према српском народу и америчка маска би пала.
  Обзиром да је америка паметна сила сматрам да би је оставком срби добро зајебали,ћерали би се они још а ћерали би се и ми и креирали будуће догађаје онако како је то у српском интересу.

 7. Гдје је нестао Сем Тригер, амерички амбасадор у Додиковој странци?

  Нема његових узастопних десетак коментара, а ни ријечи на ову тему ни на блогу друга Рајка, чијим именом се Ороз представља. Ја сам очекивао да ће Ороз заштити партијског шефа од својих шефова из Вашингтона, али се чини да Амери Ороза припремају да сједне у Додикову фотељу. Да сам у ГО СНСД, тражио бих да се испита да ли је Ороз тражио санкције за Додика, а од његада јавно стане у заштиту предсједника странке и нашег ентитета.

  Ево ја у јавно рећи да сам против било каквог кажњавања на овој основи, да ти Орозови западњаци нису добронамјерни према ниједном народу у БиХ, јер да јесу, помогли би да БиХ профункционише као правна држава, ослободили би правосуђе од криминалних утицаја и заштитили грађане од пљачке. Али њима треба ко ће њихове интересе остваривати, а за народ их није брига. Ни тог референдума не би било да нису оспоравана права српском народу, слично као прије четврт вијека.

  Нажалост, ово ће много да штети народу Српске, и не би требао нико да ликује. Плашим се да ће ти Орозови западни шефови сада заврнути финансијску славину, подизати температуру и изрежирати Додику крај на улици. Мудрије би му било да се сам повуче.

 8. Oроза још нема, али ево блога друга Рајка Васића. И то са ставовима према Америма супротним од оних које Ороз заступа. Чини се да друг Васић и не зна за Симу Ороза. А овај умислио да је он. Било је у Бањалуци људи који су помислили да су Исус Христ, али су лијечени.

  Дакле, друг Рајко пише:
  “ Три Предсједника Републике Српске, сметала су Западу.
  Радован Караџић.
  Биљана Плавшић.
  Милорад Додик.
  Други, нека се не љуте, нису били те калибраже.“

  Није се сјетио Поплашена. 🙁

 9. Drzava u kojoj ministar njene bezbjednosti izadje pred novinare i kaze da jedan predsjednik radi o glavi predsjedniku druge drzave, u svim trenitnim okolnostima, bez obzira je li istina ili ne, ne da zasluzuje kolektivne sankcije, nego je treba kompletnu ograditi bodljikavom zicom.

 10. Мицо, друг Ороз је на боловању. Али његова личност која подржава Вука и не зна за ову другу личност која подржава Додика, а представља се као друг Васић.

  У основи се ради о мултиплој личности, гдје једна личност за другу не зна, а то што вјерује да је друг Васић или покојни Жеравица, то је слично овим суманутим идејама величине:

  http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Brazilac-vjeruje-da-je-Isus-Hrist/225704

 11. Што прије поднесе оставку то боље за народ и за њега лично!!!!
  У свом окршају са америма једина му је опција да изабере најмању штету!

  drazen78bl,18.01.2017. 15:07:47[ подписује све што си написао!

 12. Дакле, друг Рајко пише:
  “ Три Предсједника Републике Српске, сметала су Западу.
  Радован Караџић.
  Биљана Плавшић.
  Милорад Додик.
  Други, нека се не љуте, нису били те калибраже.“

  Није се сјетио Поплашена
  ———————————————————
  Ово је јако перфидно. Није он ово двоје прикачио Караџићу да би њих уздигао, него да би њега понизио и њему се наругао.
  Шта друго закључити о стављању у исту раван жртве која труне годинама по белосветским казаматима, и једног шверцера мултимилионера који је то постао на крилима жртвиних џелата и великим народним жртвама.
  Па макар он свакодневно испаљивао јефтине срцепарајуће патриотске пароле.

  О баби је излишно било шта рећи.

  Наравно да имам много замјерки из Радовановог времена, али је неупоредиво.

 13. nikola jović,18.01.2017. 23:46:19[
  Djelimično se slažem. Što prije podnese ostavku bolje po narod ali ne i po njega jer je jedini smjer prdekana sa velikom vjerovatnoćom da ostatak života provede udišući vazduh filtriran kroz rešetke a svaki dan slobode je spreman platiti hiljadama tuđih života.
  Ujedno mislim da ostavka nije pitanje izbora nego jedina mogućnost jer ako je neko na američkoj listi sumnjam da će moći putovati u bilo koju zapadnu državu a kako neko može obavljati bilo koju funkciju ako me može putovati u pola svijeta???
  Vasković je u pravu kad kaže da mu ne treba dozvoliti da Srpsku istakne kao štit ali ko to može i želi??O „Opozicija“???? Malo morgen oni bi samo da budu kalif umjesto kalifa i ništa više a ni manje.“Mangupi iz sopstvenih redova“?? Teško i oni bi isto ko i „opozicija“ čak mislim da je najozbiljniji kandidat Luka Petrović još brutalnija verzija velikog baje.
  Teška nas vremena čekaju sve dok su naša budućnost Petrović, Babalj,dva Mladena ,mićo…..

 14. Пошто видим да болесницима недостаје дневна терапија у виду мојих коментара, због хуманости ћу написати неколико.

 15. Пошто је Балкан, а тиме и БиХ терен на којем се за утицај бори западни, руски и исламски елемент, уз повремене кинеске упаде, варају се они који мисле да ово није битан догађај.

  Познато је да Обамина администрација главног стратешког противника види у Русији, а да због тога занемарује исламски и кинески утицај на овај простор. Толико га занемарује да је чак успоставила неки вид савеза са исламистима на Балкану, ралчунајући да ће лкада са Балакана протјера Русе то урадити и и са ислчамским факротом. Код Трампа ће редослијед бити знатно другачији.

  Европа мало другачије од Обаме гледа на тај проблем и сматра да је европски интерес да се истовремено са Балкана скине руски и исламски утицај.

  С обзиром да је Хрватаска ментално и географски најближа том простору, њој је ЕУ дала задатак да испипава терен и шаље сигнале. Један од тих сигнала је изјава Колинде Грабара Китаровић о руском утицају на Додика и РС и опасности од радикалног ислама.

  Протагонисти исламског утицаја су бурно, али преко српског министра у Савјету министара, реаговали на једну половину изјаве, жестоко демантујући могућност да се ислам у БиХ радикализује, намјерно ни ријечју не поменувши, а камо ли демантујући оптужбе на рачун Додиковог односа са Русима. Српски министар је изабран за ову акцију да би се дало на снази том деманту, јер ако Србин каже да у БиХ има само мало вехабија, онда се не треба у то сумњати.

  Када се сјетимо да је тај исти министар јесенас био заокупљен идејом да истражиоци ФБИ дођу у БиХ, данас је јасно да је та активност била везана за акцију прикупљања информација за стављање Додика на црну листу.

  Како то није ишло баш брзо јер и Додик има своје адуте, права хајка од стране српских министара у СМ се десила око Трампове инаугурације. Сада је такође јасно зашто су са онолико злобе ти министи дочекали тај позив на инаугурацију.

  Даље, јучерашња дебилна изјава министра Црнадка да су Додику уведене санкције због његовог личног односа са америчком администрацијом је дно дна.

  Како може бити лични однос када и сама амбасадорка каже да је то због Уставног суда? Да ли је постројавање војске лични однос Иванића са америчком администрацијом, јер је чињеница да је већи трн у оку Американцима дирање у НАТО ингеренције (војска) него у ЕУ ингеренције (цивилни послови преко ОХР)?

  Како су овим санкцијама кажњени протагонисти руског утицаја, шансу да ЕУ поново укаже и на исламске играче опет је оштро спријечио министар сигурности који је на отворене позиве бошњачкој омладини, ратног злочинца Атифа Дудаковића, да се наоружава, сазваво концеренцију за штампу на којој је релативизовао Дудаковићеве пријетње позивом да се приведу и саслушају управо они који на те појаве упозоравају (Галијашевић).

  Па онда одједном, као из ведра неба, иницијатива СДС да РС одлучује колико ће ентитета бити направљено у ФБиХ. итд.итд.

  Идеја да СзП дође на власт у РС преко Сарајева је доживјела свој потпуни крах и додатно је ојачала Додика, а СДС је у српском народу потрошио и посљедњу кап “старе славе и заслуга“.

  Ја бих лично Додику савјетовао да покуша да до љета од нове америчке администрације издејствује укидање санкција, а ако то не буде било могуће онда на јесен да поднесе оставку на мјесто предсједника РС, распише ванредне изборе за тај положај. На тим изборима нека кандидује мене Симу Ороза и ја ћу добити најмање 80% гласова само захваљујући његовој подршци.

  Онда се лијепо припремити за изборе 2018. , узети мјесто српског члана БиХ и онда свима јебати кеву.

  Толико од мене.

  Надам се да је пацијентима ова доза коментара била довољна.

 16. Дражен: „Ето, Симо Ороз ће сад да се поклопи ушима и неће ништа учинити да свог шефа странке заштити од својих пријатеља. Зато што има амбицију да сједне на Додиково мјесто у странци. Не би ме изненадило и да је саучесник у овом атаку на институцију Српске. Прво га напуцава на Амере, а онда иде по амбасадама и тражи да га смијене, као некад његове непријатеље из СДС-а………….Ја сам очекивао да ће Ороз заштити партијског шефа од својих шефова из Вашингтона, али се чини да Амери Ороза припремају да сједне у Додикову фотељу.“

  Ороз: „Ја бих лично Додику савјетовао да покуша да до љета од нове америчке администрације издејствује укидање санкција, а ако то не буде било могуће онда на јесен да поднесе оставку на мјесто предсједника РС, распише ванредне изборе за тај положај. На тим изборима нека кандидује мене Симу Ороза и ја ћу добити најмање 80% гласова само захваљујући његовој подршци.“

  Рекох ја да Ороз има болесну амбицију да покопа Додика и сједне у његову фотељу. Али његово је одзвонило, јер је он војник одлазеће администрације. B-) Да га није савјетовао, Додик и не би дошао у ову тешку ситуацију. И то ми је неки савјетник, савјетује предсједнику оно што је овај синоћ већ изјавио. Зато подршка предсједнику да се курталише свих будала и злобника око себе и учини најбоље за Српску.

 17. Simo analiticaru:

  Tvoj vodza sam najavljuje novi pocetak sa novom usa administracijom.To moze samo znaciti da bizelio opet biti novi dasak vjetra.Jes malo ubudzali ali vjetar je i ono sto dole ispustamo,zar ne.

  Nego objasni ti nama zasto te Mektic proziva da rusis Vucica,Pero?

 18. @Ороз

  Ти си побркао лончиће. Не лијече пацијенти, већ доктори. А хвала ти за ове коментаре. Кажу да је најбољи лијек смијех. Добро се исмијах овим конструкцијама, како си ти себи представио новонасталу ситуацију. Испуцај се још мало до поподне, а онда стиже наш чо’ек. Помири се с тим да си дио одлазећег циркуса! Америчка тетка без трапеза. Да си какав човјек, замолио би те своје да заштите предсједника који представља народ Српске, а не би га додатно укопавао како би сутра са нато трупама умарширао у Палату Предсједника.

 19. Не видим начина да се санкције скину ове године, таква је једноставно пракса.
  Колико ће то коштати МИла, СНСД и Српску не знам?
  Знам да је задњих година било добрих приједлога и паметних људи који су предлагали свесрсапско јединство, тако ако се деси реимо да оде један, дође други још одговорнији и поштенији и тако редом.
  Република Српска треба Европи због исламиста,лаж је да ће бити укинута, требало је бити стратег и мање сујетан као што су били (Поплашен, Шаровић, Чавић, Иванић, а убједљиво највише Додик и Босић), лако би све остало било, како око политике, тако и око привреде.
  Не може се само србовати,или владати и красти на свим нивоима у енормним количинама, а да дочекаш мирну политичку пензију, или миран живот ван политике.
  Десет посто господо из свих већих партија да сте украли задњих деценија, сада би сви ви били милионери, као што и јесте, додуше са много мање милиона, али би зато Српска била запослена и уз вас би стала својим животима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *