Американци: Џаба бомбарудјемо, ИД није ослабљена

Упркос томе што је на борбу против Исламске државе потрошено више милијарди долара и убијено више од 100.000 екстремиста, ова организација суштински није ништа слабија него пре годину дана када су почели ваздушни удари предвођени САД, закључиле су америчке безбедносне агенције.   Војна кампања је, како оцењују, спречиала колапс Ирака и извршила притисак на ИС […]

петак, јул 31, 2015 / 12:50

Упркос томе што је на борбу против Исламске државе потрошено више милијарди долара и убијено више од 100.000 екстремиста, ова организација суштински није ништа слабија него пре годину дана када су почели ваздушни удари предвођени САД, закључиле су америчке безбедносне агенције.

 

Војна кампања је, како оцењују, спречиала колапс Ирака и извршила притисак на ИС у северној Сирији посебно на њењу прокламовану престоницу Рака, преноси АП, али ситуација је генерално доспела у ћорсокак.

Исламска држава је и даље добро финансирана екстремистичка организација која може да попуни своје редове страним џихадистима подједнако брзо као што САД могу да их елиминишу, преноси Танјуг.

Поред тога, ИС се у међувремену проширила на Либију, Синајско полуострво и Авганистан.

Оцене Централне обавештајне агенције (ЦИА), Војне обавештајне агенције (ДИА) и других, противрече оптимистичким изјавама генерала Џона Алена, специјалног изасланика администрације америчког председника Барака Обаме у Аспену прошле недеље "да Исламска држава губи" у Ираку и Сирији.

"Нисмо приметили значјаније опадање броја њихових припадника,"изјавио је један војни функционер наводећи обавештајне процене по којима ова органиација броји између 20.000 и 30.000 људи, исто као у августу прошле године, када су почели ваздушни напади.

Аналитичари сматрају да би у ситуацији када је америчким војницима забрањено да воде копнену борбу могле проћи деценије пре него што се разбију упоришта Исламске држве, али администрација је чврсто решена да не шаље копнене јединице у борбу, наводи АП.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *