Амерички суд: И само дијељење лозинки је кривично дјело

Гардијан преноси да је амерички суд донио одредбу којом ће се коришћење туђе лозинке за претплатничке сервисе убудуће третирати као федерални злочин!

недеља, јул 16, 2017 / 12:08

У шокантном потезу америчких власти, дијељење лозинке убудуће ће бити малтене поистовећено са хаковањем у очима закона, у складу са Актом о компјутерској превари и злоупотреби.

Ова одлука односи се на све сервисе који су доступни на Интернету, а захтјевају да власник налога плаћа претплату, преноси тај лист и као примјер наводи управо популарни сервис за гледање филмова и серија Нетфликс.

Коришћење лозинке од стране било кога, осим “правог” власника налога, постало је федерални злочин због случаја Дејвида Носала, који је осуђен због хаковања.

Носал је дао отказ у компанији за регрутовање у којој је радио, и са бившим послодавцима потписао уговор да им неће представљати конкуренцију најмање још годину дана.  Међутим, за неколико мјесеци, регрутовао је неколико бивших колега да пређу у његову нову фирму, и од њих добио повјерљиве документе из старе компаније.

Носал је и лично приступио рачунарима бивших послодаваца, и то користећи налог и шифру свог колеге, пошто је његов био обрисан када је дао отказ.

Овај случај, који се завршио Носаловим одласком у затвор, представио је прави преседан јер је он, умјесто за злоупотребу пословног рачунара, био оптужен за хакерски напад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *