Амерички поглед: Могућа многа макроизненађења

Америчка инвестициона банка „Морган Стенли” саставила је списак могућих „макроизненађења” у 2013, међу којима су да ће Банка Јапана „освојити” Европу куповином владиних обвезница проблематичних земаља, да ће избори у Италији уништити евро, а кинеске власти угушити економију сопственим рукама, док ће Русија тежити ка поновном успостављању СССР. То је тек неколико догађаја који ће […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 08:25

Америчка инвестициона банка „Морган Стенли” саставила је списак могућих „макроизненађења” у 2013, међу којима су да ће Банка Јапана „освојити” Европу куповином владиних обвезница проблематичних земаља, да ће избори у Италији уништити евро, а кинеске власти угушити економију сопственим рукама, док ће Русија тежити ка поновном успостављању СССР.

То је тек неколико догађаја који ће у следећој години промијенити ток историје и изазвати код многих инвеститора срчане нападе, указали су аналитичари те банке.

„Морган Стенли”, који већ 30 година у децембру објављује списак макроекономских догађаја који могу да зачуде учеснике на тржишту и да их узнемире, оцјењује да је вјероватноћа да се они обистине 50 одсто.

Према сценарију за идућу годину, раст свјетске економије ће остати у „зони сумрака” – негдје између почетка стабилног раста и могућности поновног пада у рецесију, објављено је на Интернет страни Finmarket.ru.

Проблем инфлације у свјетској економији је ишчезао, мада брзо успостављање економског раста у САД и Кини, шокови на тржишту прехрамбених производа или знатни раст актива централних банака могу да доведу до скока стварне и очекиване инфлације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *