Амерички јавни дуг порастао, сад га пореде са финансијким ураганом

Дуг Сједињених Америчких Држава сада и званично износи 20 билиона долара. Праг је пређен када је Бијела кућа дозволила Министарству финансија да позајми додатни новац.

среда, септембар 13, 2017 / 14:31

Према подацима сајта који одбројава амерички дуг, амерички национални дуг од уторка износи 20,16 билиона долара. То је приближно 62.000 долара по особи и више од 167.000 долара по пореском обвезнику, пише РТ.

Износ дуга је био на истом нивоу од марта због горње границе која је раније постављена, јер је Министарству финансија било забрањено да позајмљује још новца.

Међутим, предсједник Доналд Трамп је у петак потписао закон којим се горња граница суспендује до 8. децембра. Министарство финансија сада може да позајмљује новац до тог датума.

Највеће ставке у буџету су здравство, социјално осигурање и одбрана.

Конгресна канцеларија за буџет, федерална агенција која информише Конгрес о буџету, саопштила је да је федерални јавни дуг тренутно на највећем нивоу од Другог свјетског рата.

Ако тренутни закони остану на снази, пораст буџетског дефицита нагло ће бити повећан у наредних 30 година. Према предвиђањима Конгресне канцеларије за буџет, дефицит би могао да достигне чак 150 одсто БДП-а до 2047. године.

Укупни амерички дуг, комбинација владиног, пословног и потрошачког дуга, све је ближи суми од 68 билиона долара.

За осам година владавине предсједника Барака Обаме дуг земље порастао је са 10,63 билиона готово два пута. У условима раста БДП-а од око три одсто годишње и рекордно ниском стопом Федералног система резерви од 0,25 до 0,5 одсто отплата дуга није била проблем. Али крајем 2016. године Федерални систем резерви почео је са нормализацијом монетарне политике. Након састанка у јулу стопа је одржавана на нивоу од 1 до 1,25 одсто на годишњем нивоу.

Трамп је више пута говорио да амерички дуг треба смањити, али је био принуђен да се сагласи са повећањем државног дуга због растућих друштвених обавеза администрације у оквиру буџета.

Откако је Трамп постао предсједник САД, дуг је повећан за 215 милијарди долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *