Алумина остала без кредита

Уникредит банка изненада је одустала од кредитирања “Алумине” са којом је имала уговорене аранжмане вриједне око четири милиона КМ, што је зворничкој компанији отежало довршење започете изградње два погона.

недеља, октобар 8, 2017 / 14:32

“Иако “Алумина” годинама сарађује са Уникредит банком, она је чим је предузећу блокиран рачун и након истеклих рокова престала да обнавља уговоре и да пласира средства на основу кредита. Нових кредита нема иако је “Алумина” вратила све рате”, каже саговорник “Гласа Српске” упућен у дешавања у “Алумини”.

Менаџмент “Алумине” је због дуге и добре сарадње инсистирао да око 1.400 њених радника примају плату и да путем Уникредит банке послују и са добављачима.

“Када је блокиран рачун “Алумине”, иако је представницима банке предочена апелација уложена Уставном суду БиХ и привремена мјера коју је тај суд донио у корист “Алумине”, то није било довољно да спријечи раскид сарадње. Преко рачуна “Алумине” у тој банци обављен је промет већи од 500 милиона марака. Зато је невјероватно да банка, која је прошле године од “Алумине” зарадила три милиона евра, није била спремна на благи ризик и да настави сарадњу. Рачун је убрзо деблокиран и “Алумина” је наставила са нормалним пословањем, што је доказ да је ризик за банку био веома низак”, рекао је саговорник листа.

Проблемима за “Алумину” ту није био крај, јер су добављачи који су им давали робу на почек одједном тражили авансно плаћање.

“То је у финансирању “Алумине” створило рупу од око десет милиона марака, али она и даље успјешно ради. Прије неки дан платили су девет милиона марака у једном дану за плате, топли оброк и гас”, истакао је саговорник Гласа Српске.

Рачун “Алумине” био је блокиран од 12. до 26. априла на захтјев “Павгорда”, који је на тај начин покушао да намири потраживање које је литванска Укио банка имала на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су као и “Алумина” пословала у саставу Фабрике глинице “Бирач” у којој је покренут стечај.

Уставни суд БиХ је на основу апелације “Алумине” донио привремену мјеру којом је наложено Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који је покренула фирма “Павгорд” из Фоче. Дефинитивна одлука Уставног суда о томе требало је да буде донесена у септембру, али та апелација се још није нашла на дневном реду сједница.

Лобирања

Апелација коју је “Алумина” поднијела Уставном суду БиХ није се нашла на дневном реду сједнице Уставног суда у септембру нити ће бити у октобру јер су посриједи лобирања у вези са доношењем те одлуке.

Правни заступник “Алумине” Владимир Милошевић каже да ће, ако Уставни суд усвоји апелацију којом се тражи поништење одлуке којом је фочанска фирма “Павгорд” уведена у извршни поступак против “Алумине”, то бити крај свим потраживањима од Фабрике глинице “Бирач” и “Алумине” који су имали Укио банка и “Павгорд”.

“Чим таква одлука буде донесена, “Алумина” ће затражити надокнаду вишемилионске штете нанесене блокадом рачуна”, рекао је Милошевић.

(глас Српске)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *