Алумина будзашто купила дио потраживања од Укио банке

Зворничка “Алумина” купила је око 20 милиона евра потраживања “Укио” банке за симболичних 30 хиљада евра. На тај начин линтванска банка излази из свих судских спорова у Српској и иностранству.

четвртак, август 31, 2017 / 20:24

На овај начин коначно је стављена тачка на читаву причу, поручују из зворничког предузећа.

“У суштини овим је “Укио банка” потврдила да нема никаквих потраживања и да одговорност “Бирача”, “Алумине” и повезаних фирми уопште не постоји. То је оно што смо ми у протеклих неколико мјесеци нарочити, експлицитно истицали да дуг од фамозних 155 милиона марака уопште не постоји”, рекао је Владимир Милошевић, адвокат компаније “Алумина” Зворник.

Потраживања “Укио” банке од фабрике глинице „Бирач“ откупили су и у фочанском “Павгорду”, па су претходних мјесеци на све начине покушавали од “Алумине” да наплате 155 милиона марака, о којима Милошевић прича. Зворнички Основни суд због свега је априлу на двије седмице блокирао рачуне “Алумине”. То што је наше предузеће откупило потраживања од “Укио банке” само је доказ да је блокада спроведена на сумњив и контроверзан начин, поручују из зворничке фирме.

“То су била четири велика кредита која је “Укио банка” наводно пласирала повезаним лицима у иностранству и они су, наводно, дио тога располагали овој фочанској фирми “Павгорд”. Међутим, ту је ствар што у овом уговору којим је “Алумина” купила то се уопште ни не помиње. Сад ту постоји један степен сумње да ли је “Павгорд” било шта купио. Ја нећу да улазим уопште у ту расправу”, каже Милошевић.

“Не желимо више да се бавимо тим периферним стварима. Желимо да се заврше ти судски процеси, да “Алумина” настави да ради и даље као што је и до сад радила, да идемо мало бржим корацима, да немамо више пријетње којекаквим блокадама или неким стварима које су нас у задње вријеме добро погодиле”, рекао је Милорад Мотика, предсједник Управе компаније “Алумина” Зворник.

И док у “Алумини” кажу да је откуп потраживања гаранција да се поступци против “Алумине” и повезаних лица морају окончати – из “Павгорда” им поручују да су све то будалаштине.

Без додатних појашњења за Мотику и Милошевића адвокат “Павгорда” има кратку поруку: “Видимо се на суду.”

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *