Алијагићима 300.000 умјесто 2 милиона

Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ потврдио је Срни да је Виши привредни суд у Бањалуци одредио да су Република Српска и општина Требиње дужне да плате браћи Салиху и Муамеру Алијагић 305.000 КМ одштете. Радуљ је истакао да је Виши привредни суд као другостепени орган већим дијелом уважио жалбу Правобранилаштва Српске на првостепену пресуду […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 23:37

Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ потврдио је Срни да је Виши привредни суд у Бањалуци одредио да су Република Српска и општина Требиње дужне да плате браћи Салиху и Муамеру Алијагић 305.000 КМ одштете.

Радуљ је истакао да је Виши привредни суд као другостепени орган већим дијелом уважио жалбу Правобранилаштва Српске на првостепену пресуду Окружног привредног суда из Требиња у случају браће Алијагића.

"Познато је да је првостепена пресуда Окружног привредног суда из Требиња гласила на близу два милиона марака. На ту пресуду је Правобранилаштво уложило жалбу“, рекао је Радуљ.

Он је навео да је Виши привредни суд у Бањој Луци преиначио пресуду и одредио да су Република Српска и општина Требиње дужне да плате Алијагићима 305.000 КМ.

„У односу на два милиона КМ, то је за нас, ипак, добра ствар, иако смо ми мишљења да и у тужби и свему комплетно постоји застарјелост“, рекао је Радуљ.

Према његовим ријечима, ово је сад правоснажна пресуда, што значи да је извршна.

"Треба знати да се одштета може исплатити само у обвезницама, дакле, нема исплате у готовини“, појаснио је Радуљ.

Он каже да би Алијагићи могли тражити ревизију поступка пред Врховним судом Републике Српске, а након тога, уколико буду незадовољни, могу упутити нову апелацију Уставном суду БиХ.

„Нас је, управо, страх да Уставни суд БиХ не направи нонсенс и преседан, па да постане четврти степен одлучивања и да одлучи сасвим другачије“, рекао је Радуљ.

Окружни привредни суд у Требињу донио је 11. јуна пресуду по којој су Република Српска и Општина Требиње дужни да исплате браћи Салиху и Муамеру Алијагићу 1.978.200 КМ са каматама од 27.јула 1993. године за наводно 27 отуђених машина из њихове занатске радње током посљедњег рата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *